René Redzepi, het brein achter ’s wereld beste restaurant Noma in Kopenhagen, heeft er een neusje voor. Trends, talenten en nieuwe smaakmakers: hij is er vaak als de kippen bij. Deze week deelde hij een video op zijn Instagram over fonio: een graansoort met vermoedelijke superkrachten.
Waarom hebben we nog niet veel over fonio gehoord, wat is het en wat kun je ermee? We zochten het voor je uit!
Wat is fonio?
Fonio bestaat al duizenden jaren, maar was tot op heden niet heel populair op ons continent. Ook is het niet één, maar twee graansoorten! Je vindt het in Noord-Afrika, waar het goed en snel groeit op bodems die niet bijzonder rijk zijn. Arme, droge bodem? Voor fonio is dat geen enkel probleem. Het is een graan met hele kleine korrels, wat het kaf van het koren scheiden niet heel makkelijk maakt. De teelt en productie zijn daardoor niet enorm.
Maar wacht, wat maakt het dan bijzonder? Fonio is van nature glutenvrij, wat er voor zorgt dat bijna iedereen het kan eten. De smaak is toegankelijk en lekker, het komt een beetje in de buurt van quinoa. Ook bevat fonio een paar essentiële aminozuren die je niet terugvindt in andere granen als tarwe, maïs of rijst. Het gehalte aan eiwitten in deze graansoort is zelfs hoger dan dat van zilvervliesrijst.
Glutenvrij supergraan
Dit glutenvrije, Afrikaanse graan is bovendien rijk aan mineralen (calcium, magnesium, mangaan en zink) en vezels. Alleen maar pluspunten dus! Vanaf 2018 groeide de belangstelling voor fonio in Europa, het werd toegelaten tot de markt en sinds 2021 is het in sommige grote supermarkten te vinden. Bij Ekoplaza en Jumbo vind je het in de (online) schappen.
Zo gebruik je fonio
Het is een goede, glutenvrije vervanger voor couscous en bulgur: het is niet zo stevig als quinoa maar eerder zacht en fluffy. Doordat de korrels klein zijn is het snel gaar, super geschikt dus voor maaltijden die je snel op tafel wil zetten!
Denk aan gevulde puntpaprika’s, salades, een gezonde maaltijd, een vega centerpiece, een licht visje, een gevulde pizza of een dessert: je kunt het overal inzetten waar je normaal gesproken een andere graansoort gebruikt.
Lees ook: dit kun je allemaal met saffraan
BEELD: HEALTHIERSTEPS.COM.