De mediterrane keuken geurt uitbundig; oregano, knoflook, grassige olijfolie…en saffraan. Een onvervangbare smaakmaker. Het rode goud. Welke smaken klikken het beste met saffraan? Een rijtje:
Saffraan, niet meer dan de rode stampers van de saffraankrokus. Heel kostbaar omdat elke bloem niet meer dan slechts drie stampers heeft. Duur om te verbouwen, en te plukken! Je hebt er gelukkig maar een klein beetje van nodig om de zon in je gerecht te brengen. De complexe smaak combineert de aroma’s van de zee, honing en mineralen. Een bloemige specerij die doet denken aan hooi.
Probeer eens:
• Aardappels met saffraan: voeg wat draadjes toe aan het kookwater, of roer een paar fijngesneden draadjes door de puree. De saffraan maakt de smaak voller en de kleur mooi mediterraan.
• Saffraan zit niet zonder reden in authentieke paella of bouillabaise. Saffraan ruikt licht naar jodium: de geur van de zee en hoort echt in dit gerecht dat barst van de schelp- en schaaldieren.
• Zoete kip contrasteert heerlijk met het lichte bittertje van saffraan. Je proeft iets nootachtigs wanneer je ze samen in de pan bakt.
• Saffraan heeft een voorliefde voor romige smaken. Combineer saffraan met kardemom in een lassi (Indiase yoghurtdrank), rijke rijstepap met sinaasappel of met roomijs. Of maak ijs met pistachenoten en een drupje rozenwater.
• Als je ooit saffraanboter hebt gemaakt wil je niet meer anders. Zo’n gesmolten klontje maakt een klassieke cacio e pepe nog net iets specialer.
• Gesmoorde venkel, gekust door de saffraan: zet die maar op uw lijst! Hoe je dat maakt? Heel simpel: week 10-15 saffraandraadjes in lauwwarm water, bak ondertussen parten venkel in olijfolie zodat ze kleur krijgen. Na ca. 10 minuten voeg je een lepel honing toe en bak je de venkel nog even kort om de parten daarna te blussen met het saffraanwater. Breng op smaak met zout, chili of een pikante saus zoals harissa en frisse dille of peterselie.
• Een snuf saffraan door de tomatensaus verandert je pasta in een zwoele mediterraanse vakantie.
• Voor alle thuisbrouwers: maak eens saffraankombucha.
• Saffraanrijst is een klassiek Perzisch gerecht. Zorg dat je daarvoor de beste saffraan in huis haalt. Vaak zit je goed als de saffraan in een doorzichtig parfumflesje zit en minimaal vijf euro kost voor ca. 50 draadjes. Let ook op de herkomst, saffraan uit Afghanistan of Iran is vaak van betere kwaliteit.