eetbare moederdagcadeautjes om zelf te maken!

eetbare moederdagcadeautjes om zelf te maken!

Op zoek naar een origineel Moederdagcadeau dat recht uit de keuken komt? Dit jaar geef je iets lekkers cadeau dat je zelf hebt gemaakt! We hebben ideeën verzameld voor zowel zoete als hartige traktaties – van supersimpel (ook leuk om samen met jongere kinderen te doen) tot iets uitdagender, en allemaal heerlijk!

Rond de feestdagen deelden we al een lijstje vol zelfgemaakte culi-cadeaus en 6x leuke culi-cadeaus, maar nu is het tijd voor de Moederdag-editie. Want hoe leuk is het om haar te verrassen met iets zelfgemaakt én onweerstaanbaar lekkers? Van crispy chili-olie tot zelfgemaakte jam: dit lijstje is er voor moeders (en andere lievelingsmensen) die dol zijn op smaak en voor gevers die begrijpen dat liefde nou eenmaal door de maag gaat.

Crispy chili-olie

Verhit een neutrale olie en frituur hierin fijngesneden sjalotjes en plakjes knoflook tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken en afkoelen. Roer vervolgens de nog warme olie door gedroogde chilivlokken en voeg eventueel sesamzaad en of pinda’s en (gedroogde) kruiden naar wens toe (denk aan oregano of gedroogde citroengras). Laat volledig afkoelen en schep alles in een schoon potje. Perfect om moeders gerechten een pittige en geurige finishing touch te geven!

Zelfgemaakte granola

Zelfgemaakte granola is een favoriet ontbijtcadeau – crunchy, gezond en flexibel in de smaak. En toevallig hebben wij het lekkerste recept voor homemade granola. Verpak je homemade crunch in een mooie pot of weckfles en bind er een lintje om. Granola blijft minstens een paar weken goed, dus mama kan er lang van genieten.

Limoncello van verse citroenen

Een fles zelfgemaakte limoncello is een zonnig cadeau. Gebruik biologische citroenen: schil met een dunschiller alleen het gele deel en doe de schillen samen met een flinke scheut (bijvoorbeeld 750 ml) wodka of andere neutrale drank in een glazen pot.

Laat dit mengsel minimaal twee weken trekken op een koele, donkere plaats. Kook ondertussen 200 g suiker met 250 ml water tot een siroop en laat afkoelen. Giet de citroen-wodka door een fijne zeef en meng met de suikersiroop. Laat de limoncello nog eens 10–14 dagen rusten voor je hem bottelt. Schenk het goudgele drankje in een mooie fles met een label (bijvoorbeeld ‘Met liefde getrokken limoncello’) – lekker koud serveren als verfrissend digéstief.

Truffelboter

Maak een smeuïge truffelboter. Laat 200 g roomboter zacht worden en kneed er een eetlepel fijngesneden paddenstoelen en een paar druppels truffelolie of truffeltappenade en een snuf zout door. Rol de boter tot een rolletje in plasticfolie en laat opstijven in de koelkast.

De intense, aardse smaak is heerlijk op een krokant stokbroodje of bij gegrilde groenten. Of bijvoorbeeld bij dit lekkere recept: crostini’s met truffelboter, zongedroogde tomaat & macadamianoten. Je kunt ook variëren met andere smaken: meng citroenrasp en bieslook door boter voor een frisse kruidenboter, of pers verse knoflook erdoor met wat oregano voor een Italiaanse twist.

Zelfgemaakte jam

Zelf jam maken is niet moeilijk en levert een hartstikke persoonlijk cadeau op. Kies haar favoriete fruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen, abrikozen) en meng het met (ongeveer) gelijke hoeveelheid suiker en een scheut citroensap.

Met dit handige basisrecept ben je d’r zo! Plak een geprint of getekend etiket op het deksel of bind een stukje stof met een strik rond de pot. Zo zet je de lente letterlijk in een pot voor mama!

Hartige pesto’s en dips

Voor de hartige liefhebber kun je ook smeersels maken. Klassiek is een verse basilicumpesto maar je kan het helemaal maken naar jou wens, kijk voor inspiratie even naar ons artikel over 30x pesto in al zijn vormen: van pistache- tot saliepesto. Of maak één van deze dips om jou moeder mee te verassen.

Schep de zelfgemaakte pesto of dip in een leuk potje of kommetje, dek af met vershoudfolie of een mooi dekseltje, en strooi er wat extra pijnboompitten of geroosterde noten over. Zo krijgt mama een hartige smaakbom cadeau om meteen op te dippen bij crackers, stokbrood of groenten.

Met deze zelfgemaakte lekkernijen geef je een héél persoonlijk cadeau dat met liefde is bereid. Veel bak- en knutselplezier, en een smakelijke Moederdag gewenst!

Bekijk ook: Meimaand Groentemaand: de lekkerste recepten en tips