advocaat is helemaal terug van weggeweest

Onze nationale eierlikeur leek een tijdje uit beeld, maar tegenwoordig zie je de gele advocaat weer op de kaart staan van restaurants. Zoals-ie hoort, met een dikke toef slagroom en een lepeltje.

Heb je onze speciale paaspagina al bekeken?

Advocaat is een dikke eisaus, zonder melk of maizena maar met heel veel eidooiers, suiker en een stevige scheut brandewijn. Waar komt de naam eigenlijk vandaan?

Een beknopte geschiedenis van de advocaat

In de 17e eeuw maakten zeevaarders van de West-Indische Compagnie in het Caribisch gebied kennis met avocado.
Het vruchtvlees werd daar met rum gemengd, waardoor een dik vloeibaar drankje ontstond dat uitermate populair werd.

Het verhaal gaat dat men, toen de zeevaarders dolenthousiast over dit drankje terugkeerden in Nederland, ging experimenteren met eieren, suiker en brandewijn. Zo ontstond onze nationale advocaat, de lobbige drank die je niet drinkt, maar lepelt. Ook lekker op ijs, flensjes of als mousse. Die felgele kleur hoort erbij, anders drinken we het niet.

Er bestaan overigens ook andere versies van dit ontstaansverhaal. Zo zou het drankje vernoemd zijn naar het gelijknamige beroep, omdat het in 1930 in de advocatenkringen erg populair werd. Nu wordt het vooral rond Pasen zelfgemaakt en gedronken. Wellicht omdat we dan zoveel eieren over hebben?

Je zou verwachten dat de kleur van de dooiers komt, maar in werkelijkheid is het een kleurstof. De natuurlijke gele kleur van de dooiers vervaagt namelijk na een tijdje.

Of de advocaat terug is?

Geloof ons, ’t is tegenwoordig weer hip om zo’n glaasje advocaat met een toef slagroom te bestellen. En al zou het geen trend zijn: het is schaamteloos lekker. Vraag maar aan het Amsterdamse restaurant VRR: daar staat het op de kaart als dessert.

Sterrenrestaurant De Librije ontwikkelde onlangs een eigen advocaatje samen met het culinaire ei-merk Marigold. De advocaat komt in twee smaken: Rumour, een premium rum met botanische kruiden, samengesteld door Thérèse Boer, en Revenge, een genever met onder meer kaffir-limoen en citroenschil, de signature drink van chef Jonnie Boer.

Wil je zelf aan de slag met de romige likeur, maak er dan een cocktail van:

Angels Advocate cocktail

Cocktailspecialist Tess Posthumus shaket voor delicious. een feestelijke paascocktail. ‘In 2012 sleepte ik een prijs in de wacht met een cocktail op basis van advocaat. En wat past nu beter bij Pasen dan een lekkere cocktail met nostalgische Nederlandse eierlikeur?’

Ondanks de toevoeging van advocaat valt deze cocktail niet heel zwaar. Dit komt doordat je per cocktail slechts één barspoon van de romige eierlikeur gebruikt, wat neerkomt op ongeveer 5 ml. Het doseren van advocaat met een barspoon kan wat onhandig zijn wanneer je bijvoorbeeld meer van deze cocktail wilt maken ter afsluiting van een uitgebreide paaslunch.

Je maakt het doseren makkelijker als je de advocaat alvast met de vanillesiroop mengt. Dan gebruik je per cocktail 20 ml van de advocaat-vanillesiroop. En heb je geen kardemombitters in huis? Dan kan je ook wat verse, gekneusde kardemom mee shaken.

Ingrediënten: 45 ml gin + 20 ml citroensap + 15 ml vanillesiroop + 1 barspoon advocaat + garnering: sinaasappelzest.

Serveer: Schenk de gin, citroensap, vanillesiroop, advocaat en kardemombitters in een shaker tin. Vul de shaker tin met ijsblokjes en shake hard. Fine strain de cocktail in een martini-glas. Garneer met sinaasappelzest en snijd deze in de vorm van een kruisje.

5x de lekkerste cocktails van Tess Posthumus

advocaat