innovator: Op naar een wereldwijde voedingsrevolutie

Na alle commotie over de naamgeving van de vegetarische producten is De Vegetarische Slager bekender dan ooit. Hun plantaardige alternatieven voor vlees, vis en gevogelte zitten vol smaak. Misschien wel ómdat Jaap Korteweg zelf opgroeide op een veebedrijf en een ware vleeseter was. Onlangs opende Jaap zijn eerste vleesfabriek zonder vlees.

paspoort

wie: Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager.
waar: in NL, België, Portugal, Finland… met in totaal in 15 landen speciaalzaken.
waarom: Sinds de uitbraak van varkenspest in 1998 is Jaap vegetariër, zijn maatschappelijke doel is indsdien alleen maar gegroeid.
Hoe: Omslag van vlees van dieren naar plantaardig vlees.

Hoe stil je vleesverlangen met lupine, soja, groenten?

Kijk een slager koopt vlees van dieren in en maakt daar iets lekkers van. Dat doen wij ook maar dan met vlees van planten op basis van tarwe, gele erwten, witte bonen, lupine, veldbonen en soja. Diervriendelijk, met een veel kleinere ecologische voetafdruk en ook voordelen voor gezondheid, milieu, klimaat.

Sojaproductie gaat toch ook niet zonder ellende?

De sojaproblemen zijn gekoppeld aan grootschalige vleesconsumptie. Dit gewas is heel efficiënt, levert het hoogste eiwitgehalte van alle planten. Stop je een kilo soja in een proces  dan levert dat een kilo plantaardig vlees op, stop je een kilo soja in diervoeding dan levert dat maar 200 tot 300 gram vlees op. Met andere woorden, als je geen vlees van dieren eet maar gewassen rechtstreeks inzet voor plantaardig vlees heb je maar 1/3 deel nodig. Veel soja komt nu nog uit de VS, wij willen naar biologische soja uit eigen land dat al wel wordt geproduceerd maar nog niet verwerkt kan worden, wij werken aan de ontwikkeling van een nieuwe fabriek in ZW-Nederland.

Waarom en met welk resultaat zoek je naar innovatieve vleesvervangers?

Ik ben nog steeds boer en begrijp als geen ander dat diervriendelijk vee houden steeds meer dilemma’s brengt. Mijn zoektocht naar plantaardige vleesvervangers nam 10 jaar in beslag, ik had het geluk tijd en geld te kunnen investeren en in 2008 gaf ik mezelf 10% kans. Met een klein team openden we in 2010 de eerste winkel, nu zijn we een middelgroot bedrijf met 50 medewerkers en liggen onze producten in bijna alle supermarkten.

De discussie over jullie naam heeft je geen windeieren gelegd; maar is het niet jammer dat mensen vlees willen ’vervangen’ en niet in zijn voor een nieuw product?

Veel mensen begrijpen dat ze vlees moeten gaan minderen, maar willen eigenlijk helemaal geen nieuw product, ze willen een lekkere hamburger, worst, saucijzenbroodje. Wij bootsen de smaak van echt vlees zo goed na – qua smaak en structuur – dat het verschil nauwelijks te proeven valt.

Verhaal gaat verder onder de foto.

vegetarische slager

De ene prijs na de andere valt jullie ten deel, dus je hebt de tijd mee?

Ja, een steeds groter publiek weet dat vlees niet duurzaam is, niet per se gezond en vooral de manier waarop dieren worden gehouden vaak niet oke is. Maar we zij ook hard gegroeid omdat we zelf hebben bijgedragen aan de acceptatie van plantaardig vlees, een goed verhaal helpt. En proefresultaten die verbluffen ook; bijvoorbeeld onze gehacktbal die naast gehaktballen van echt vlees een 3e prijs kreeg in de Telegraaf gehaktballentest.

Wil je werkelijk de grootste slager ter wereld worden?

Ha, ha, heel graag. In de VS wordt ook in deze technologie geïnvesteerd, dat het maar een revolutie teweeg mag brengen! Ik wil vooral de industriële veehouderij overbodig maken, dat moet binnen 30 jaar lukken. Geen megagrote varkens- en kippenschuren meer en later ook melkkoeien vervangen door rvs, waar je gras instopt en melk uittapt, zeg maar de koe als machineonderdeel er tussenuit halen.

Wat is je nieuwste innovatie?

De biefstukmachine. Samen met Universiteit Wageningen zijn we hier al zo’n 7 jaar mee bezig. De grote machine komt in de loop van 2018, een kleinere keukenmachine voor thuisgebruik zal nog 5 jaar duren. Aan de ene kant stop je er veevoer in en aan de andere kant komt er biefstuk uit, maar wel eentje volgens eigen recept, zo krijg je biefstuk van het huis.

TEKST LAURA VAN HEUSDEN FOTO BART HOMBURG

vegetarische slager
vega slager