Diervriendelijk vlees

Is een van je goede voornemens het vaker kopen van diervriendelijk vlees? Bekijk dan de site vindbetervlees.nl. Deze site is gemaakt door Compassion in World Farming, de internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van landbouwdieren.

Eigenlijk is het heel simpel. Als je diervriendelijker vlees wilt kopen, let dan op het keurmerk. Zo’n keurmerk staat duidelijk op de verpakking. Het wordt verstrekt door een onafhankelijke organisatie, die scherpe eisen heeft opgesteld, waaraan de producent moet voldoen. Die producent wordt regelmatig gecontroleerd door een andere, ook onafhankelijke controle-organisatie. Houdt hij zich niet aan de regels, dan verliest hij het recht het keurmerk te voeren. Een keurmerk geeft je de beste garantie dat je vlees koopt dat geproduceerd is met méér respect voor de dieren.

De belangrijkste keurmerken voor diervriendelijker vlees in Nederland zijn: Het EKO-keurmerk van de biologische landbouw en de scharrelkeurmerken voor scharrelvlees.

Het EKO-keur is makkelijk te herkennen en garandeert zeer goed dierenwelzijn. Scharrel Het scharrelkeur garandeert goed dierenwelzijn. Naast deze keurmerken zijn er het ‘Beter Leven’ kenmerk van de Dierenbescherming, het Milieukeur en enkele buitenlandse keurmerken voor scharrelvlees.