tips & tricks: vis en vlees

Zo vlak voor het kerstdiner hebben we nog een paar laatste tips en tricks voor je. Vandaag: vlees en vis. Doe er je voordeel mee!

vis? zo vers mogelijk!

Probeer voor elk visgerecht de meest verse vis te kopen die je kunt krijgen. Kies zo nodig een alternatief voor vis die in het recept genoemd staat. Heb je bijvoorbeeld voor een gerecht koolvis nodig maar is claresse of biologische, gekweekte kabeljauw verser? Kies dan liever voor het beste resultaat! Alleen als je vis wilt grillen is het zaak de juiste soort te kiezen: een stevige soort valt niet snel uit elkaar. Vraag je visboer om advies. En kijk op goedevis.nl voor een verantwoorde keuze.

groot vlees

Bij het garen van grote stukken vlees in de oven is een kerntemperatuurmeter bijna onmisbaar. Handig zijn de thermometers met ovenwekkers die je met een snoertje in het vlees in de oven kan steken. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, gaat de wekker af.

Grote stukken vlees garen na bereiding nog flink door. Vlees moet daarom eerder uit de oven worden genomen dan het moment waarop de juiste kerntemperatuur is bereikt. Reken op zo’n 5-10°C bij vlees van 1 à 2 kilo bij een oventemperatuur van 180°C. Rosé vlees is 55-60°C. Haal het vlees er dan al uit bij 45-50°C! Ook geldt: hoe hoger de oventemperatuur hoe langer de doorgaring.

Je kunt rosbief ook op zeer lage temperatuur garen. Het vlees wordt malser door de lange lage temperatuurbereiding omdat het bindweefsel in de celwanden van de spiercellen langzaam oplost. Braad het vlees eerst aan voordat het de oven in gaat. Dan krijgt het vlees een mooie bruine korst en zet je eventuele bacteriën buiten spel. Gaar het vlees dan ± 8-10 uur naar een kerntemperatuur van 50°C graden in een oven van 55°C.

vlees en vis