zwarte bessen

Net als kruisbessen zijn er nu ook volop zwarte bessen. Vooral van de Zeeuwse kleigrond. Daar groeien ze met meer zon en een iets hogere temperatuur dan in de rest van ons land. Het geeft de bessen extra suiker, dus smaak.

De zwarte bes- of cassisbes zoals de bes ook wordt genoemd – is dieppaars, haast zwart van kleur. Vers van de struik is de smaak friszuur en enigszins kruidig. Ook in jam, sap, siroop, wijn en likeur, en in chutney, azijn, mosterd, gebak en bonbons worden de bessen verwerkt.

Dit recept is een variant op de Italiaanse panna cotta die helemaal met room wordt bereid. De drinkyoghurt geeft deze slankere versie een fris zomers accent.

Aan de slag met zwarte bessen? Deze roompudding is héérlijk! 

roompudding met zwarte bessen

nagerecht  | 4 personen

150 g zwarte bessen
75 g geleisuiker speciaal
3 blaadjes witte gelatine
250 ml slagroom
50 g suiker
250 ml drink yoghurt naturel of rode vruchten
2 el crème de cassis

Doe de zwarte bessen met de geleisuiker en 2 el water in een pan en verwarm op matig vuur tot de bessen openbarsten en een dikke compôte vormen, zo’n 10-15 minuten.
Spoel een puddingvorm of ronde schaal van 600 ml (groter mag ook) om met koud water en schep er de compôte in. Laat de cômpote in de koelkast stevig worden.
Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een schaal met ruim koud water. Breng in een steelpan de slagroom met de suiker aan de kook en laat de suiker al roerende in de room oplossen.
Knijp de blaadjes gelatine goed uit. Neem de pan van het vuur en los de gelatine al roerende in de warme room op. Schenk de drinkyoghurt en de crème de cassis erbij en laat het roommengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Schenk het afgekoelde roommengsel voorzichtig op de compôte en zet de pudding minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Om de pudding te storten houd je de vorm een paar tellen in warm water. Leg een bord op de vorm (zie tip) en keer ze vervolgens samen. Lekker met een glaasje crème de cassis.

Tip
Maak het bord waarop je de pudding stort van te voren nat zodat je de pudding nog naar het midden kunt verplaatsen.

zwarte bessen - delicious