zomerbietjes in de salade

 

Met de zomer in zicht, kunnen we binnenkort weer genieten van verse Hollandse zomerbietjes. Met roze-wit, geel of wit vruchtvlees, bol of puntig: er zijn veel soorten op de markt.

Zomerbietjes zijn kleiner dan winterbieten en hebben een kortere bereidingstijd. Zomerbietjes koop je meestal in bosjes, mét loof. Want dat blad is heerlijk in een salade, pasta, wokmaaltijd en om te stoven. De zachte en zoete bietsmaak past perfect bij gegrild vlees, frispittige smaakmakers en geurige specerijen. Je kunt ze poffen, roerbakken, rauw schaven voor een salade, pureren voor een soep of stamppot, bakken, stoven en zelfs grillen.

Boordevol vitamines, ijzer en anti-oxidanten zijn ze behalve erg lekker ook heel gezond en bevatten ze weinig calorieën, slechts 23 kcal per 100 gram. Verse bietjes zijn stevig, mooi glad en gaaf. Bewaar ze met het loof op een koele plek, niet langer dan 5-6 dagen. De bietjes spoel je schoon onder stromend water. Daarna kun je de bietjes meteen schillen of verwijder de schil na het koken want dat gaat dan extra makkelijk.

salade van zomerbietjes met mierikswortel en venkelzaad

voorgerecht | 4 personen

1 bosje zomerbietjes (3-5 stuks)
100 ml zure room
1 flinke el mayonaise
1 el geraspte mierikswortel (potje)
sap van ½2 citroen
1 tl venkelzaad (of karwijzaad)

Snijd het loof van de bietjes. Was en snijd het blad in reepjes. Schil de bietjes en schaaf of snijd ze in flinterdunne plakjes. Meng de zure room met de mayonaise en de mierikswortel. Verdun de dressing met het citroensap en breng hem op smaak met fijn zeezout en versgemalen peper. Verdeel de bietjes met het gesneden loof over een schaal en druppel er de dressing op. Bestrooi de salade met het venkelzaad.

zomerbietjes-delicious