zalm in bladerdeeg met spinazie – zo maak je het stap voor stap

Met deze vorstelijke zalm in bladerdeeg met spinazie (of zalm en croute) steel je de show.

Voor speciale gelegenheden met familie en vrienden wil je natuurlijk met iets speciaals voor de dag komen. Maar je wilt ook niet urenlang in de keuken zitten prutsen aan een moeilijk gerecht terwijl het in de kamer net gezellig is.

Oké, hij vergt even wat zorg en aandacht, zodat de vis mals en sappig blijft, terwijl het deeg knapperig wordt, maar als je weet waar je op moet letten, is het eigenlijk een makkie.

Lees ook: 28x vis voor kerst: de lekkerste voorgerechten en hoofdgerechten

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat heb je nodig?

Ingrediënten

klein klontje boter
1 dikke teen knoflook, geperst
100 g jonge spinazieblaadjes
100 g waterkers
3 el gesnipperde dille
rasp van ½ citroen
2 duurzame zalmfilets à 500 g, ontveld
2 tl geraspte mierikswortel (potje of tube)
3 el crème fraîche
450 g bladerdeeg met boter (zie tips)
beetje bloem om te bestuiven
2 el dijonmosterd
1 groot scharrelei, losgeroerd

Stap voor stap zalm in bladerdeeg met spinazie

Extra tips voor een perfecte zalm in bladerdeeg met spinazie

Met de volgende tips en trucs zullen zich geen problemen voordoen. Belangrijkste tip (geldt voor alle receptuur): lees het recept inclusief de tips en trucs eerst helemaal door.

Probleem: Het deeg wordt papperig

Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en waterkers voor de vulling, dan blijft het deeg droog. Wij prikten ook een paar gaatjes in het deeg, zodat er wat stoom kan ontsnappen.

Probleem: De zalm droogt uit

Met een laagje crème fraîche ertussen blijft de vis mals en sappig, zelfs als hij iets te gaar zou worden. Stapel de zalmfilets zo op elkaar dat een dunner deel wordt gecompenseerd door een dikker deel, zodat de vis gelijkmatig gaar wordt, anders krijg je een overgaar dun stuk en een ongaar dik stuk. Bovendien ziet de pastei er dan mooier uit en is hij makkelijk in porties te snijden.

Probleem: Het deeg wordt vettig

Houd een liniaal bij de hand om het formaat van de deeglap te meten en bewerk het deeg zo kort mogelijk. Zet de samengestelde pastei in de koelkast, zodat de boter in het deeg goed koud wordt, en zorg dat oven goed voorverwarmd is voordat je de zalm en croute erin zet.

Nog meer tips

  • Voeg in stap 1 flink wat zout en peper toe aan het spinaziemengsel; de smaak dringt ook door in de vis.
  • Verwijder in stap 1 dikke en taaie steeltjes van de groenten, anders kun je de pastei niet mooi aansnijden.
  • Stapel de zalmfilets zo op elkaar dat een dunner deel aansluit op een dikker deel, zodat de vis gelijkmatig gaar wordt (zie oplossing hierboven).
  • Gebruik in stap 4 een scherp mes om de deegrand netjes bij te snijden, zodat je de laagjes van het bladerdeeg niet plet en het deeg mooi uit kan rijzen.
  • Het geeft niet als je geplooide rand (stap 4) er niet professioneel uitziet. De rand hoeft sowieso niet geribbeld te zijn. Het belangrijkste is dat de deeglagen goed op elkaar aansluiten, zodat er geen jus kan ontsnappen.
  • Snijd de pastei aan met een scherp kartelmes en maak licht zagende bewegingen. Zo snijd je netjes door de zalm, de vulling en het deeg, waardoor de mooie lagen zichtbaar blijven.