vijgenjam met kummel-likeur

vijgenjam

Bolle vijgen, groene en paarse. Netjes liggen de tere vruchten stuk voor stuk uitgestald. Zijdezacht, knisperend, vlezig en intens zoet zijn ze, die rijpe vijgen. Met een overweldigend aroma.

Van verse vijgen koop je er altijd een paar meer. Om meteen zo uit de zak te snoepen. Om thuis als tussendoortje in een plakje luchtgedroogde ham te rollen. En om te prakken op een geroosterde zuurdesemsnee met crème fraîche, rucola en kaneel.
Vijgen kondigen de heerlijke nazomer aan. Vanaf deze maand tot de winter zijn de vruchten van een van de oudste fruitbomen er weer. Er bestaan honderden soorten vijgen, waarvan de kleur van de schil en het vruchtvlees variëren. Paarse en groene vijgen met rosé tot donkerrood vruchtvlees zijn de bekendste. De vijg is een schijnvrucht: het vruchtvlees bevat ontelbare pitjes die de eigenlijke vruchtjes zijn!

Narijpen doen vijgen erg slecht, probeer ze daarom zo rijp mogelijk te kopen. Rijpe vijgen zijn zwaar (boordevol sap en suikers!), hebben een zachte, tere schil en stuivende geur. Het lekkerste zijn ze wanneer je ze meteen eet of verwerkt: in een hartig hapje, in een salade, nagerecht of taart. De friszoete vijgensmaak doet het ook erg goed bij gegrild rood vlees en wild, gebakken of gestoofd in wat aceto balsamico, rode wijn of port. Ontbijten met yoghurt, verse vijgen, honing en noten is een feestje. En van vijgenjam krijgen wij nooit genoeg. De kummellikeur verdiept de smaak en geeft de jam accent, evenzo doet trouwens likeur van noten, kaneel, gember, bitterkoekjes of groene thee. Besmeer een stevige donkere snee met de jam en beleg het brood met boerengeitenkaas en een wat verse munt.

Vijgenjam met kummel-likeur

voor 4 potten

1 kilo verse vijgen
1 kilo geleisuiker
100 ml kummellikeur*

extra nodig: 4 schone (weck)potten

Verwijder het steeltje, schil de vijgen desgewenst en snijd ze in kleine stukjes. Doe de vijgen met de geleisuiker in een pan met dikke bodem. Breng de vruchten met de suiker langzaam en al roerende aan de kook en laat 5 minuten goed doorkoken. Roer regelmatig met een houten spatel over de bodem van de pan. Neem de pan van het vuur en roer de likeur door de jam. Vul de schone potten tot de rand met de warme jam en sluit ze meteen. Zet de potten 15 minuten op hun kop, keer ze daarna weer en laat de jam afkoelen. Op een donkere, koele plek is de jam zeker zo’n 9 maanden houdbaar.

* Kummellikeur is verkrijgbaar bij de slijter. Online kun je de likeur rechtstreeks bestellen bij The Golden Arch Distillery.