waarom drinken we deze rum cocktails niet elk weekend?

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Don baroko rum cocktail

Of je de langste dag van het jaar al bent gepasseerd, of de winter je nog volop in zijn klauwen heeft: dit weekend doen we alsof we in de tropen zijn en drinken we rum! Een scheutje in een van deze drie cocktails, óf neat, zonder ijs. Want van een goede rum kun je net zo lekker nippen als een whisky, vinden wij. 

Milan Gino voor Rum Papa

Wat op het tropische vat zit

Rum kies je niet op kleur, wél op rijping. De smaak van de suikerriet-spirit wordt namelijk grotendeels bepaald door de tijd in het vat, de plaats waar het vat wordt bewaard en het hout waar de rum op rijpt, zoals port-, sherry-, of maderavaten en oude whisky- en bourbon-barrels. Om het eindresultaat consistent te houden, wordt rum na het rijpen dikwijls geblend. Maar het kan gebeuren dat een bepaald vat zo ongelofelijk lekker is, dat de distilleerderij besluit het te bottelen als single cask/single barrel (echt de moeite waard!). 

Milo Gino voor Rum Papa

Premium rum

Zo zijn er premium rums met zes tot acht jaar houtrijping in ex-bourbonvaten, gevolgd door nog eens twee tot zes jaar in ex-sherryvaten. De resulterende tonen van gekonfijt fruit, gedroogd hout, toffee en rook zullen bekend zijn bij fans van single-malt Scotches en Kentucky bourbon. Nog een leuke bijkomstigheid: in tropische klimaten veroudert rum sneller dan Scotch. Een vat kan tot 10 procent van zijn volume zien verdampen in de loop van een jaar, wat het proces van evolutie en smaakconcentratie versnelt.

Milan Gino voor Don Papa

Filipijnse rum

Rum is de piratendrank bij uitstek, en lapt flink wat regels aan zijn laars. De spirit mag bijvoorbeeld ook gewoon in Nederland worden gemaakt, of in Jamaica, de Filipijnen.. the world is rum’s oyster! Beïnvloedt dat de smaak? Jazeker, de plaats waar het suikerriet groeit kun je terugproeven, hoewel dit eigenlijk alleen geldt voor rhum agricole wat gemaakt wordt van puur suikerrietsap: zeewind geeft het riet andere nuances dan een vulkanische bodem – zoals op de Filipijnen. 

Leuk weetje: de eerste rum zou op Barbados worden gemaakt in 1651, ze noemden het distillaat ‘rumballion’, slang voor ‘oproer’.

Milan Gino voor Rum Papa

Het mag geen rum meer heten

Op delicious. gebruiken we rum graag in zoete recepten, zoals deze heerlijke baba’s, maar dat rum van zichzelf zoet is, is een misvatting. Een gedistilleerde drank bevat van zichzelf namelijk geen suiker, of-ie nou van rietsuiker gemaakt is of niet. Smaakt rum zoet, dan is er na het stoken suiker toegevoegd. Sinds kort mag een rum met meer dan 20 gram suiker per liter geen rum meer heten. Ben je een zoetekauw of wil je rum in een cocktail of een dessert gebruiken, dan kun je dus beter een rum kopen die geen rum mag heten. Zoals Don Papa. 

Don papa baroko

De naam Don Papa is een eerbetoon aan Papa Isio, de charismatische leider die in de jaren 1890 de Spanjaarden uit Negros verdreef en de onafhankelijkheid veroverde voor dit Filipijnse eiland. Don Papa Baroko is gerijpt in oude Amerikaanse eikenhouten Bourbon-vaten, die de drank ronde aroma’s geeft van vanille en honing. Je proeft hinten van limoen en de volle smaak van specerijen. Lekker tropisch en daarmee ideaal om te mengen in een reeks cocktails. We geven je hieronder drie recepten.

Don Papa Violet Daiquiri

Don Papa Violet Daiquiri

Ingrediënten

 • 60 ml Don Papa Baroko
 • 15 ml viooltjessiroop
 • 25 ml limoensap
 • Garneren: IJsblokjes en viooltje

Bereiding

Doe alle ingrediënten, inclusief het ijs, in een shaker en schud goed door. Zeef de cocktail en schenk in een gekoelde coupe. Garneer met het viooltje.

Don papa Baroko Grapefruit Spritz

Don Papa Baroko Grapefruit Spritz

Ingrediënten

 • 40 ml Don Papa Baroko
 • 25 ml rozensiroop
 • 10 ml honing
 • 10 ml limoensap
 • 60 ml grapefruitsap
 • Garneren: IJsblokjes en schijfje grapefruit

Bereiding

Voeg de Don Papa Baroko, rozensiroop, honing, limoensap en grapefruitsap toe aan een cocktailshaker. Schud goed door. Zeef en schenk de cocktail in een longdrinkglas met ijsblokjes. Garneer met een schijfje grapefruit.

Don Papa Don Collins

Don Collins

Ingrediënten

 • 45 ml Don Papa Baroko
 • 15 ml citroensap
 • 10 ml honing
 • 60 ml sodawater
 • Garneren: IJsblokjes, eetbare bloemen en ananasblad

Bereiding

Voeg de Don Papa Baroko, citroensap, honing en het sodawater toe aan een cocktailshaker. Schud goed door. Schenk uit in een longdrinkglas met ijs. Garneer met eetbare bloemen en een ananasblad.