De feiten & fabels over wasabi

Onmisbaar bij sushi, sashimi en meer Japanse gerechten is wasabi. Maar de pittige pasta die je bij veel all you can eat-restaurants, sushi bestelboxen en het betere lopende-bandwerk geserveerd krijgt in gezellige groene roosjes is geen échte wasabi. Hoe dat zit?

Probeer deze zalm-nori pakketjes met wasabimayo.

Wasabia Japonica

Wasabia japonica is een kieskeurige wortel die alleen groeit op grond die voldoet aan een rits eisen. Japan heeft als een van de weinige plekken ter wereld de perfecte bodemcondities voor de groei van de kwetsbare wortel, die ook nog eens snel bederft. Om die reden is wasabipasta die je geserveerd krijgt negen van de tien keer geen echte wasabi, maar een mengsel van mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof. En de kleur? Die is kunstmatig.

wasabi - delicious

Gelukkig is er nu Dutch Wasabi: een Nederlands bedrijf dat sinds 2016 experimenteert met het kweken van wasabi op eigen bodem. In 2018 vond de eerste succesvolle oogst plaats en inmiddels worden restaurants, importeurs én particulieren door het hele land voorzien van verse, Nederlandse wasabi.

Fish & chips met wasabi? Jazeker! Zo wordt dit typisch Britse gerecht gekruist met Aziatische smaken.

fish & chips met wasabi | delicious

fish & chips met wasabi

Fusion cooking? Wij houden ervan! Met deze fish & chips met wasabi wordt dit typisch Britse gerecht gekruist met Aziatische smaken.

>> naar recept

Tekst: Liselotte Legebeke. Beeld: iStock

wasabi (1) - delicious