Denk je aan het najaar, dan denk je natuurlijk aan stoofvlees (of andere stoofgerechten). En hoewel je in van alles kunt stoven, is stoven in bier een zeer geliefde techniek.
Door bier te gebruiken krijgt het vlees een diepe en intense smaak, en wordt het boterzacht. Het bier verdampt tijdens het koken, waardoor er een heerlijke, geconcentreerde saus ontstaat.
Welk bier gebruik je voor stoofvlees met bier?
Wat het bier betreft, kun je kiezen uit verschillende soorten, zoals donker bier voor een diepere smaak of een lichter bier voor een subtielere smaak. Het bier is niet alleen bepalend voor de smaak, maar het vlees wordt er ook malser van.
En niet onbelangrijk: het is ook vaak de basis smaakmaker voor de saus die je bij het vlees serveert.
Het grote stoofdossier: de techniek van het stoven + tips & tricks
De lekkerste recepten om te stoven in bier
Het is winter, dus grijp vooral deze kans aan om lekker te stoven! Deze runderribben vragen even wat werk, maar daarna kun je heerlijk genieten.
naar receptEen dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
naar receptVaak te vinden in soep, maar net zo lekker in een stoof. Heerlijk met een vers afgebakken focaccia. Janneke tipt: ‘Ik haal het vlees na het stoven al in de keuken van het bot. Je kunt er ook voor kiezen de stukken ossenstaart met been te serveren. Op een stoere plank bijvoorbeeld, met een kommetje saus en een stuk brood.’
naar receptVoor ons magazine maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
naar receptCavolo nero – of zwarte kool – was nooit echt verkrijgbaar in Nederland, maar tegenwoordig gaat het de goede kant op. En dat terwijl de kool het op Nederlandse bodem ook heel goed doet en aardig wat vorst kan hebben. De smaak lijkt op die van boerenkool, maar is eigenlijk nog lekkerder en verfijnder. Heerlijk om even te bakken. Nu maar hopen dat meer telers cavolo nero gaan kweken, dus vaak ernaar vragen!
naar receptVan klassiekers krijgen we nooit genoeg. Ook deze karbonades gestoofd in krachtig Belgisch bier met spitskoolstamppot zijn een echte aanrader.Zin in iets nieuws met meer pit? Maak dit! Geroosterde spitskool met currypasta en kokos.
naar receptEen pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar receptGebruik runderschouder voor dit recept. Staartstuk (ook bekend als picanha) kan ook, alleen is het duurder en een magerder stuk vlees.
naar receptWeer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af. Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
naar receptVarkensstoof met venkelspaghetti is een prima gerecht voor een doordeweekse dag. Het stoofvlees van hamlappen is binnen een uur klaar – of maak het alvast een dag van tevoren. De venkel hoef je alleen maar flinterdun te snijden.
naar receptMet bier geeft Janneke veel gerechten extra smaak. Probeer deze gestoofde uien, lekkerder worden ze niet!
naar receptWist je dat je ook zoet kunt stoven in bier?
Stoofperen, kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassiekers? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: gestoofde peren met pistachekletskop en easy yoghurtijs.
naar receptProef fruitige Tripel van Aflligem in tarte tatin met gestoofde peren als mooi tegenwicht van de krachtige gembersmaak en perfecte pairing met kaneel.
naar recept












