13 x stoven met bier – om je warm te houden deze herfst en winter

13 x stoven met bier – om je warm te houden deze herfst en winter

Denk je aan het najaar, dan denk je natuurlijk aan stoofvlees (of andere stoofgerechten). En hoewel je in van alles kunt stoven, is stoven in bier een zeer geliefde techniek.

Door bier te gebruiken krijgt het vlees een diepe en intense smaak, en wordt het boterzacht. Het bier verdampt tijdens het koken, waardoor er een heerlijke, geconcentreerde saus ontstaat.

Welk bier gebruik je?

Wat het bier betreft, kun je kiezen uit verschillende soorten, zoals donker bier voor een diepere smaak of een lichter bier voor een subtielere smaak. Het bier is niet alleen bepalend voor de smaak, maar het vlees wordt er ook malser van.

En niet onbelangrijk: het is ook vaak de basis smaakmaker voor de saus die je bij het vlees serveert.

Het grote stoofdossier: de techniek van het stoven + tips & tricks

De lekkerste recepten om te stoven in bier

runderribben (short ribs) met bier & chilipeper
Het is winter, dus grijp vooral deze kans aan om lekker te stoven! Deze runderribben vragen even wat werk, maar daarna kun je heerlijk genieten.
naar recept
runderribben short ribs met bier
stoofvlees met pils, abrikoos en rozemarijn
Een dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
naar recept
20x herfststoof: voor wat warmte en comfort
ossenstaart met abdijbier en tomaat
Vaak te vinden in soep, maar net zo lekker in een stoof. Heerlijk met een vers afgebakken focaccia. Janneke tipt: ‘Ik haal het vlees na het stoven al in de keuken van het bot. Je kunt er ook voor kiezen de stukken ossenstaart met been te serveren. Op een stoere plank bijvoorbeeld, met een kommetje saus en een stuk brood.’
naar recept
ossenstaart
vlaamse wildstoof met knolselderijfriet
Voor ons magazine maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
naar recept
eendenbout in kloosterbier, met mosterd en cavolo nero
Cavolo nero – of zwarte kool – was nooit echt verkrijgbaar in Nederland, maar tegenwoordig gaat het de goede kant op. En dat terwijl de kool het op Nederlandse bodem ook heel goed doet en aardig wat vorst kan hebben. De smaak lijkt op die van boerenkool, maar is eigenlijk nog lekkerder en verfijnder. Heerlijk om even te bakken. Nu maar hopen dat meer telers cavolo nero gaan kweken, dus vaak ernaar vragen!
naar recept
Eendenbout-delicious
vlaamse karbonades met spitskoolstamppot
Van klassiekers krijgen we nooit genoeg. Ook deze karbonades gestoofd in krachtig Belgisch bier met spitskoolstamppot zijn een echte aanrader.
Zin in iets nieuws met meer pit? Maak dit! Geroosterde spitskool met currypasta en kokos.
naar recept
spitskoolstamppot
gestoofde varkensschouder met abrikozen, amandelen en salie
Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar recept
perfecte runderstoof
De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk, of zet de pan in de oven, zoals wij doen in dit recept. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.
Let op dat het vocht waarin je stooft nooit kookt, maar heel zachtjes pruttelt. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C. Door het zachtjes te laten pruttelen lost het bindweefsel in het vlees op, maar droogt het vlees niet uit. Laat vlees in het stoofvocht iets afkoelen voordat je het serveert. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt ook voor een sappig resultaat.
*Gebruik runderschouder voor dit recept. Staartstuk (ook bekend als picanha) kan ook, alleen is het duurder en een magerder stuk vlees.
naar recept
Runderstoof
ossobuco met guinness
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af.
Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
naar recept
ossobuco ossenstaart
varkensstoof met venkelspaghetti
Varkensstoof met venkelspaghetti is een prima gerecht voor een doordeweekse dag. Het stoofvlees van hamlappen is binnen een uur klaar – of maak het alvast een dag van tevoren. De venkel hoef je alleen maar flinterdun te snijden.
naar recept
venkelspaghetti - delicious
uienstoof met pancetta, bier en tijm
Met bier geeft Janneke veel gerechten extra smaak. Probeer deze gestoofde uien, lekkerder worden ze niet!
naar recept
uienstoof met pancetta, bier en tijm

Wist je dat je ook zoet kunt stoven in bier?

gestoofde peren met pistachekletskop en easy yoghurtijs
Stoofperen, kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassiekers? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: gestoofde peren met pistachekletskop en easy yoghurtijs.
naar recept
stoofperen-delicious
tarte tatin met in Affligem Tripel gestoofde kaneelperen
Proef fruitige Tripel van Aflligem in tarte tatin met gestoofde peren als mooi tegenwicht van de krachtige gembersmaak en perfecte pairing met kaneel.
naar recept