spice up your coffee! specerijen voor in je koffie

spice up your coffee! specerijen voor in je koffie

Specerijen voor in je koffie? Een spiced up kopje koffie is van alle tijden. Koffieland Ethiopië is bijvoorbeeld veel minder puristisch dan je zou denken. Daar zijn zoetere koffies met éxtra smaak al eeuwen the way to go.

Niet alleen kardemom wordt veelvuldig toegevoegd, maar ook saffraan, citroengras, kruidnagel, gember en zelfs de rokerige zwarte kardemom. Omdat lang niet elke combinatie even plezierig wegdrinkt, hebben we onze favorieten voor je op een rij gezet.

Specerijen toevoegen aan je koffie doe je zo (zonder siroop!)

Door grote koffieketens zijn smaakjes zoals vanille en kaneel mainstream geworden. Met een pompje worden de specerijensiropen in grote hoeveelheden in de (melk)koffie gepompt. De drankjes zijn vaak zo zoet, dat de smaak van koffie nauwelijks meer te herleiden is.

Daarom luidt ons advies: voeg eens specerijen toe aan je gemalen koffie, dus voordat de koffie in aanraking is gekomen met water. Deze methode werkt voor zowel espressoapparaten als filtermethoden. En onthoudt: a little goes a long way. Een halve theelepel met gemalen specerijen is meer dan genoeg voor 2 kopjes koffie.

Hawaij: specerijen-koffieblend

Het is niet het Amerikaanse eiland, maar een Jemenitische specerijenblend. Eigenlijk twee, want je hebt een zoete en een hartige hawaij en die laatste wil je liever niet in je koffie strooien. Hawaij betekent ‘mengsel’ in het Arabisch en bestaat grotendeels uit gember en kardemom; frisse specerijen die toevallig ook nog eens familie van elkaar zijn.

Om de blend wat warmer te maken wordt er vaak een beetje kaneel, kruidnagel en nootmuskaat bij gemengd. Daardoor heeft het iets weg van speculaaskruiden. Er zijn ook blends met venkelzaad, sinaasappelrasp of anijs – maar de klassieke mix heeft onze voorkeur.

Kahawa uit Zanzibar

Zanzibar en de Swahilikust zijn beïnvloed door de Arabische koffiecultuur meegebracht door de Omani, die het eiland ooit regeerde en specerijenplantages aanlegden. Koffie wordt hier graag opgefleurd met kruidnagel, kaneel, kardemom, gember en… citroengras! Soms wordt er ook een vanillestokje aan toegevoegd tijdens het brouwen.

Arabische koffie

Zeg je Arabische koffie, dan zeg je kardemom. De zaadjes aan de binnenkant van de groene peulen geven alles wat ze aanraken een frisse, eucalyptusachtige smaak. Het smaakt naar het hoge Noorden, naar bossen en pikante gember. Doe je een snuf in je koffie, dan haal je de citrusnoten naar boven. Nog een voordeel: kardemom zorgt ervoor dat de cafeïne minder hard binnenkomt in je lichaam. Een soort soft landing.

Op z’n Libanees: oranjebloesem

Merijn Tol is er gek op: witte Libanese koffie, waar geen koffie aan te pas komt. Je maakt het door water te koken samen met een scheutje oranjebloesemwater. Een heerlijk drankje voor na het eten, om de spijsvertering een handje te helpen. Nu is een zwarte variant ook erg smaakvol: voeg een scheutje oranjebloessemwater toe aan je espresso.

Chukku kaapi, of koffie met kardemom, komijn en fenegriek

In Kerala, India, vind je chukku kaapi, en in de naburige staat Tamil Nadu, karupatti kaapi. Allebei deze filterkoffies worden bereid met jaggery (ongeraffineerde rietsuiker) en zijn vaak gespiced met gember.

Het recept verschilt per familie; de een voegt zwarte peper, gember, kardemom en komijn toe terwijl de ander een mengsel maakt van kardemom, komijn en fenegriek.

De oorsprong van deze koffie ligt in de Ayurveda, de holistische Indiase gezondheidsleer. Vooral de variant met gember helpt met verkoudheidsklachten en zou de luchtwegen openen.

Gemberkoffie

Ook in Indonesië wordt er graag gember toegevoegd aan koffie samen met lokale specerijen die al eeuwenlang op de eilanden groeien: kruidnagel en pandan. Ook lekker met wat kaneel. In Ambon wordt deze koffie (kopi rarobang) geserveerd met een geschaafde kenari noot (een soort amandel) voor een knapperig element.

Citroengras

Onwijs lekker: kopi serai, een Indonesische koffie met (rode) gember en citroengras. Voor deze bereiding trek je eerst de specerijen in heet water, gedurende 10 minuten (alsof je chai maakt). Daarna voeg je gemalen koffie toe en giet je het geheel door een filter.

Café de Olla

Een traditionele Mexicaanse koffiebereiding die stamt uit de tijd van de Mexicaanse revolutie. De koffie werd oorspronkelijk gebrouwen in een pot van aardewerk, genaamd café de olla, vandaar de naam. Dankzij de toevoeging van sinaasappel smaakt deze koffie net zo zonnig als hij klinkt.

Verder gaat er wat kaneel en piloncillo (een lokale suiker, die je kan vervangen door bruine suiker) bij, en soms ook een snuf kardemom, piment, en zwarte peper. Koffie met een kick!

Hot honey latte

Chili in je koffie? Jazeker, bij de Coffee Company kwamen we deze variant onlangs tegen op het menu. De latte krijgt een spicy randje van een goede dosis hot honey, pittige honing die in Amerika erg populair is op pizza’s en fried chicken – en nu dus in de koffie.

Lees ook: 20 specerijen die iedere thuiskok nodig heeft