sandwich maken: zo beleg je zelf het lekkerste broodje ter wereld

Hoe kun je voortaan zelf de allerlekkerste sandwich maken? Van bagels tot tosti’s en van een panini tot de welbekende BLT: er kan maar weinig op tegen een écht goed broodje. Wat hebben die sandwiches met elkaar gemeen en hoe steekt de anatomie van de meest populaire broodjes in elkaar?

We kunnen gelijk verklappen dat de succesformule van je lievelingssandwich heel goed thuis na te bootsen is. Dat is niet alleen heel leuk om te doen, zo kun je voortaan ook de rij voor je favoriete deli skippen.

We zochten tot op de bodem voor je uit welke broodjes wereldwijd populair zijn en wat er precies in en op gaat. Zorg dat je broodje déze elementen bevat en je promoveert automatisch tot chef sandwich! 

Of ga direct voor deze klassieker: verrukkelijke Brabantse worstenbroodjes.

Een eenvoudig broodje is goud waard

Eerst even orde op zaken stellen: er is niets mis met een doorsnee broodje. Er kan maar weinig tippen aan een klef puntje met een goede plak kaas –  plus een lik boter voor de liefhebber. Of wat dacht je van zo’n bruin bammetje met pindakaas, komkommer en sambal? Precies: niets mis mee. Zulke broodjes kunnen altijd, zijn vlug gemaakt en passen perfect in ieder vuistje.

Maar soms willen we gewoon een beetje extra. Zeker wanneer we onze lunch van binnen naar buiten verplaatsen. Of trek krijgen tijdens speciale gelegenheden bijvoorbeeld (terrasmomenten vallen daar bij deze ook onder), intensieve werkdagen of ontspannen picknicks in het dichtstbijzijnde park. Een doodgewoon broodje volstaat, maar met een chique sandwich valt er pas echt iets te vieren.

Fijn voor buiten: 73x lekker eten om mee te nemen.

Dit zijn de lekkerste broodjes ter wereld

Voor het ontrafelen van de gouden formule spieken we bij onze naaste én verre buren, want over de hele wereld vind je broodjes die het omfietsen (of -vliegen) waard zijn. De meest beroemde broodjes op een rijtje:

  • Amerika: Reuben’s sandwich (met corned beef, zuurkool, kaas), BLT (bacon, sla, tomaat), club sandwich (kip, tomaat, spek, sla, mayo), bagel (vaak met zalm en roomkaas), Philly cheesesteak (rundvlees met kaassaus)
  • Portugal: Franchesinha (witbrood, ham, worst, rundvlees, kaas, ei, bier- en tomatensaus)
  • Vietnam: Bánh Mì (stokbrood, geroosterd vlees, augurken, wortel, koriander, chilipeper, mayonaise, sojasaus)
  • Denemarken: smørrebrød (roggebrood, zalm, haring, garnalen, kaas, ei, boter)
  • Frankrijk: croque monsieur (witbrood, ham, kaas, béchamelsaus), baguette jambon-beurre (stokbrood, ham, boter)
  • Japan: katsu-sando (gepaneerd en gebakken varkensvlees op witbrood), tamago-sando (ei en mayonaise op witbrood)
  • Italië: panini (ciabattabrood, ham, kaas, tomaat, pesto, olijfolie), michetta (salami, kaas, rucola)
  • Venezuela: arepa (maïsmeelbroodje, kaas, avocado, bonen)
  • India: vada pav (zacht bolletje, aardappelbeignets, chilipeper, ui, tamarindesaus)
  • Mexico: pambazo (zacht broodje, aardappel, chorizo, ui, rode saus)

Sandwich recept: dit moet er sowieso op

In welke windstreek je je tanden in zo’n hongerstillend bouwwerk ook zet: er is een opvallende, smakelijke rode draad te vinden in alle samenstellingen. Zo bevatten veel van deze broodjes zoute ingrediënten zoals bacon, ham of kaas, die worden gecombineerd met knapperige en frisse groenten zoals sla, tomaten en uien, wat een mooie balans tussen zout en zuur oplevert. 

Veel populaire broodjes bevatten ook een saus of dressing die de smaken en texturen verbindt, zoals mayonaise, mosterd of een pittige saus zoals sriracha.

Of doe hier wat inspiratie op – chili-olie, sambal en andere pittige sauzen: dit zijn de favorieten van de redactie.

Wanneer we kijken naar texturen, worden de broodjes vaak gevuld met ingrediënten die verschillende kwaliteiten hebben. Zo hebben bijvoorbeeld BLT’s en croque monsieurs een krokant element door het geroosterde brood en de bacon, terwijl Philly cheesesteaks en smørrebrød zacht vlees bevatten dat wordt gecombineerd met een knapperig stuk brood. De bagel heeft zijn eigen, unieke textuur die zacht en taai is van binnen en soms knapperig van buiten, vaak belegd met romige of vettige ingrediënten. 

Een BLT zonder brood? Kan prima: gegratineerde avocado BLT-style.

Broodbeleg uitgelegd

De recepturen mogen dan los van elkaar ontstaan zijn: de beroemdste broodjes hebben per ongeluk allerlei overeenkomstig lekkers in zich waar we op ieder continent op aanslaan!

Dat is mooi, want dat betekent dat je makkelijk zelf een nieuw recept voor een sublieme sandwich kunt bedenken. We geven je een stappenplan zodat je zelf aan de slag kunt. 

De gouden formule om een perfecte sandwich te maken

Ingrediënten

  1. Vers – de basis moet vers zijn, zoals een wit, zacht broodje of juist knapperige sneetjes bruinbrood. 
  2. Goede balans van smaken – een onvergetelijk broodje heeft een evenwichtige combinatie van smaken zoals zoet, zuur, zout en bitter.
  3. Smeuïgheid – het beleg moet voldoende smeuïg zijn voor een kloppend geheel. Dit kan worden bereikt door middel van sauzen, spreads of boter.
  4. Verschillende texturen – zoals krokante groenten (sla, tomaat, komkommer, paprika, ui), zachte vleeswaren (ham, rosbief, kip, kalkoen) of kazen (oude kaas, brie, mozzarella) gefrituurde uitjes en romige sauzen (pesto, hummus, guacamole).
  5. Perfecte portiegrootte – hoe graag je ook wilt dat deze maaltijd nooit eindigt: er zijn grenzen. Het broodje moet niet te groot zijn, maar ook zeker niet te klein. Groot genoeg om verzadigd van te raken en klein genoeg om te blijven verlangen naar meer – althans, voor een volgende keer.

Heb je alle essentiële componenten verzameld? Mooi, dan is het nu tijd voor het echte werk én de uiteindelijke beloning. 

Opbouw

1. Kies de broodsoort die het beste past bij het type sandwich dat je wilt maken. Een zacht wit bolletje is bijvoorbeeld perfect voor vada pav, terwijl een knapperig stokbrood goed werkt voor Báhn mì. Denk er ook aan dat je het brood nog kunt toasten of grillen, daarmee creëer je extra smaak en textuur. Leg ondertussen het beleg klaar en houd het brood goed in de gaten zodat het niet té krokant wordt.

2. Stapel de ingrediënten op een praktische manier, bijvoorbeeld eerst sla en daarna pas nattere ingrediënten, om te voorkomen dat de textuur van het brood teveel wordt beïnvloed door de smeuïge componenten. Voeg krokante dingen, zoals uitjes of bacon, op het laatste toe. 

3. Snijd de sandwich indien nodig in geschikte stukken. Ga voor een rechte snede doormidden, een schuine snede of verdeel de sandwich in kleinere stukken, zodat alle ingrediënten goed tot hun recht komen. 

4. Serveer eventueel met sides: chips, frietjes, salade of augurken kunnen nog een lekker extraatje geven aan je perfecte broodje. 

Kortom: de beste broodjes zijn op hun lekkerst wanneer ze krakend vers zijn. Ze bevatten een goede combinatie van zoute, zoete, zure en umami smaken. Om daar nog een schepje bovenop te doen, vind je in de meeste broodjes ook verschillende texturen zoals knapperigheid, zachtheid, smeuïgheid en sappigheid.

Snijd ‘m in geschikte stukken en geef er sides bij voor extra feestvreugde. En misschien wel het belangrijkste: Experimenteer met verschillende ingrediënten zodat je altijd nieuwe combinaties blijft ontdekken!

Er is meer…

Trek gekregen in meer lekkers uit je favoriete (al dan niet denkbeeldige) delicatessenzaak? Bestel dan jouw exemplaar van delicious., blader door bakken inspiratie en geniet zoals je dat normaal gesproken alleen in het weekend kunt doen:

Is door al dat bouwen en experimenteren het brood er iets te snel doorheen gegaan? Geen probleem: 37x briljante ideeën voor een koolhydraatarme lunch.

sandwich bouwen
UNSPLASH