Gebruik jij de blokrasp of microplane alleen voor kaas, wortel en citrusschil? Laat je keukenvriend ook eens op avontuur gaan! Want dit kun je ook allemaal raspen voor meer gemak in de keuken.
1. Koude boter raspen
Rasp koude boter op de grote gaten van je blokrasp. De boter is instant op kamertemperatuur, makkelijker smeerbaar en direct te gebruiken voor gebak. Of het ook werkt bij bevroren boter uit de vriezer (zo blijft je boter langer houdbaar en heb je altijd wat achter de hand), zeker!
2. Knoflook, gember en ui
Dat we knoflook liever niet door een knoflookpers duwen moge duidelijk zijn, raspen daarentegen is een hele handige manier om een knoflookpuree te maken voor door soepen, sauzen en vooral curries. Zorg er wel voor dat als je een curry maakt je de knoflookpuree goed uitbakt zodat de rauwe, scherpe geur en smaak verdwijnt en wordt omgezet in zoete aroma’s. Gebruik hiervoor de kleinere gaten op je rasp.
Nog een tip: als je een ginger garlic paste maakt, begin dan met het raspen van de knoflook gevolgd door de gember. De gember neutraliseert (of maskeert…) de knoflookgeur op je handen.
3. Verbrande randjes? Raspen!
Heb je je taartbodem of koekjes net te lang in de oven laten staan? Met de fijne rasp haal je die verbrande randjes weg. Ook verbrande toast haal je langs de rasp.
4. Snelle tomatensaus
Rasp tomaat op de grote gaten supersnel tot saus. Gebruik rauw in salsa of voor snelle bolognese of curry.
Nog meer tips om meer uit je blokrasp te halen
• Oud brood over? Rasp het op de kleinere gaten tot paneermeel.
• Halloumi kun je raspen tot kleine kaasvlokken: bak ze krokant voor een lekkere salade- of soeptopping.
• Rasp rauwe aardappels en maak rösti, of rasp gepofte aardappels zodat je er makkelijke aardappelkoekjes van kunt maken.
• Gebruik de fijne microplane voor specerijen zoals kaneelstokjes, nootmuskaat en gedroogde zwarte limoen.