pannenkoeken recepten: zo bak je keer op keer een perfecte stapel

pannenkoeken recepten: zo bak je keer op keer een perfecte stapel

Mmm… pannenkoeken maken! Jong en oud houdt ervan. En met onze pannenkoeken recepten en tips & tricks lukken ze altijd. Speur in je kastjes naar bloem, eieren, melk en boter, dan kunnen we beginnen.

Je hoeft niet naar een pannenkoekenhuis voor een smeuïge, perfect gebakken pannenkoek. Thuis kun je net zo makkelijk koekenbakken, echt waar! Wat je nodig hebt? Een pannenkoekenpan die zo goed als plat is; dat helpt enorm met het omdraaien van je pannenkoek. En een anti-aanbaklaag kan ook geen kwaad, dan heb je bovendien maar een heel klein beetje boter nodig. Maar ben je wat meer gevorderd, ga dan voor deze pan:

Zo bak je de perfecte pannenkoek

De allerbeste pannenkoeken bak je in een gietijzeren pan met dikke bodem. Smelt liever tijdens het bakken geen boter in de pan, maar meng een beetje olie of gesmolten boter door je beslag. Tijdens het bakken wordt het vet zo gelijkmatig over de pannenkoek verdeeld, dit voorkomt aanbranden.

En heb geduld. Wacht tot de randjes van de pannenkoek loslaten van de pan en de onderkant mooi kleurt en keer dan pas om.

Zorg dat de pan heet genoeg is

De eerste pannenkoek mislukt vaak omdat de pan nog niet heet genoeg is. Zet voor je begint met bakken de pan op het vuur en laat ‘m goed heet worden. Zorg dat hij ook tijdens het bakken heet blijft.

Doe de test: laat een paar druppels water in de pan vallen, als ze dansen is je pan heet genoeg en bakklaar. Verdampen de druppels alleen, laat ’m dan nog even op het vuur staan en herhaal de test nog eens.

Klontjes in je beslag?

Misschien wel de meest gestelde vraag: hoe krijg je een glad pannenkoekenbeslag zonder klontjes? De truc: gebruik tijdens het mixen van de ingrediënten niet gelijk alle melk, maar begin met de helft. Je zal merken dat je heel snel een egaal beslag krijgt. Zitten er nog steeds klontjes in je pannenkoekenbeslag? Gebruik dan een (hand)mixer met gardes en voeg de rest van de melk pas toe als het beslag helemaal klontvrij is.

Geen paniek als je toch een paar klontjes tegenkomt; je pannenkoek zal nog steeds heerlijk smaken.

Pannenkoeken recepten zonder eieren – hoe werkt dat?

Ei zorgt voor binding, structuur, luchtigheid, smaak en geeft pannenkoeken een mooie kleur. Dat maakt het een belangrijk onderdeel van een goed beslag. Maar als je liever geen eieren gebruikt, of ze helaas niet in huis hebt, kun je ook zonder eieren een prima beslag maken. Gebruik dan iets meer melk en voeg een theelepel bakpoeder toe.

Ook handig om te weten: zonder melk kun je nog steeds pannenkoeken bakken. Gebruik een plantaardige optie zoals havermelk, sojamelk of rijstemelk of vervang de melk in je pannenkoeken recept door water.

Twee manieren om pannenkoeken warm te houden

Als je een flinke stapel pannenkoeken bakt, wil je natuurlijk niet dat de eerste al koud zijn zodra je klaar bent met de laatste. Daar hebben we iets op bedacht…

Een eenvoudige methode is om een grote pan met een klein laagje water te verhitten tot het kookt, je maakt dus een au bain marie. Draai het vuur daarna laag zodat het zachtjes blijft koken. Zet een groot, hittebestendig bord of een schaal boven op de pan. De stoom houdt het bord warm. Leg de gebakken pannenkoeken erop en dek ze af met een deksel, een tweede bord of folie.

Je kunt de pannenkoeken ook warm houden in de oven. Verwarm de oven voor op 80 °C en zet er een hittebestendig bord of schaal in. Leg de pannenkoeken daarop terwijl je verder bakt. Dek ze tussendoor af met een omgekeerd bord of hittebestendige deksel.

Hoeveel pannenkoeken moet ik bakken per persoon?

Pannenkoeken bakken voor een grote groep? Ga uit van zo’n 3 à 4 pannenkoeken per persoon. Zijn ze gevuld met bijvoorbeeld kaas, groenten, banaan of spek, en bak je extra grote pannenkoeken, ga dan uit van 2 pannenkoeken per persoon.

7x pannenkoeken recepten

Ga zelf aan de slag met de volgende klassieke pannenkoeken verhouding – 2 delen melk, 1 deel bloem en 0,5 deel eieren plus een beetje zout – óf maak een van onze favo pannenkoeken recepten:

pannenkoeken met boerenkool en nagelkaas

Wil jij een keer wat anders? Pak dan uit met deze bijzondere pannenkoeken met boerenkool, Friese nagelkaas en Zeeuwse keukenstroop. En als toetje: kokoscrêpes met ahornricotta en aardbeien!

naar recept
pannenkoeken-boerenkool-delicious
pannenkoeken met choco & banaan

Zeg pannenkoek en iedereen gaat stralen. Want: jong en oud houden van pannenkoeken. En ze zijn zo lekker makkelijk om te maken en super veelzijdig. En daarom laten we vandaag – Nationale Pannenkoekdag – niet aan ons voorbijgaan en staan er vanmiddag pannenkoeken op de redactietafel. Ter inspiratie krijg je van ons hét basisrecept 1 zoete en 2 hartige varianten om pannenkoeken delicious. te beleggen.

naar recept
pannenkoeken-delicious
pannenkoekjes met zoete dukkah en appel-perencompote

Een toetje met Midden-Oosterse roots: luchtige pannenkoekjes met fruit, noten en een geurige mix van kaneel, ijs, gember en sinaasappel. Ook héél geschikt voor een feestelijk ontbijt!

Een heel Midden-Oosters diner maken? Geef vooraf aubergines met groene tahinidressing en als hoofdgerecht runderwangen met pastinaakpuree.

pannenkoekjes met zoete dukkah en appel-perencompote
proteïne pannenkoeken met frambozen-chiavulling

Next level lekker! Bouw een stapel van deze pannenkoeken om je ochtend te starten met extra veel proteïne. Maak een dubbele portie van de frambozen-chiajam want die is ook verrukkelijk op een stuk baguette of door de yoghurt. Tip: heb je geen ovenbestendige pan? Dan kun je dit ook in een ronde bakvorm maken. Nog meer pannenkoekeninspiratie!

naar recept
proteïne pannenkoeken
bananenpannenkoeken met wortel en krokante baconboter

Zin in een uitdagend anders-dan-anders ontbijt? Maak dan deze hartige delicious. bananenpannenkoekjes met spek, wortel & kruidnagel en je dag kan niet meer stuk.

naar recept
bananenpannenkoeken wortel met krokante baconboter lurpak
ovenpannenkoeken met ei en champignons

Deze hartige ovenpannenkoeken met ei en champignons zijn héérlijk! Ideaal powerfood na een drukke doordeweekse dag.

naar recept
ovenpannenkoeken met ei en champignon | delicious
powerpancakes met amandel, boekweit en blauwe bessen

Een pannenkoekenontbijt is altijd een goed idee! Wij bakken ze fluffy met friszure bessen en zoeten ze met ahornsiroop.

naar recept

Op zoek naar iets nieuws? We hebben ook recepten voor hartige pannenkoeken en natuurlijk de trend du moment: Japanse okonomiyaki!