deze ingrediënten leveren de meeste omega 3 – voor een gezondheidsboost deze winter

deze ingrediënten leveren de meeste omega 3 – voor een gezondheidsboost deze winter
RECEPTEN: PIPPA MIDDLEHURST | FOTOGRAFIE: INDIA HOBSON.

’s Winters kun je soms wel een gezondheidsboost gebruiken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat omega 3 bijvoorbeeld kan helpen om je bloeddruk te verlagen, de afzet van plaque in je aderen te vertragen en zelfs de kans op hartritme-stoornissen te verkleinen. Welke ingrediënten wil je eten?

We schreven het al in het trenddossier in delicious.januari: Mood food, oftewel voeding die je energie, stress en stemming verbetert, wordt steeds populairder. Bij aandacht voor gezondheid mag ook het mentale aspect niet ontbreken. Denk aan omega 3-vetzuren voor een beter humeur, complexe koolhydraten voor een stabiele bloedsuikerspiegel en magnesium voor emotie-regulatie.

Extra omega 3 eten

Er bestaan verschillende soorten omega 3. Vis bevat Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA), terwijl planten Alfa-linoleenzuur (ALA) bevatten. Het laatste wordt door je lichaam omgezet in EPA en DHA en is dus iets minder efficiënt.

Aanbevolen wordt per dag 200-500 g EPA + DHA binnen te krijgen en 1% van alle calorieën die je binnenkrijgt van ALA afkomstig te laten zijn.

Recepten die je op weg kunnen helpen:

soba met makreel uit blik
Pippa: ‘Ik weet nu hoe zeldzaam het is om even een moment voor jezelf te hebben als je jonge kinderen hebt. Om even in alle rust iets te eten. Een van mijn vroege herinneringen: mijn vader die in zijn ondergoed in de badkamer met een vork makreel at, rechtstreeks uit het blikje. Ik zat aan zijn voeten en na elke hap die hij mij gaf, nam hij er zelf ook een, samenzweerderig glimlachend. Een geheim ritueel.’
naar recept
Indonesische Ikan bakar (geroosterde makreel)
Indonesische gerechten zijn wat ons betreft het ultieme comfort food. Ikan bakar, gegrilde makreel, brengt je direct terug naar het overheerlijke Azië.
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Meer lekkere recepten? Bekijk ze via deze link!
naar recept
Ikan bakar
salade niçoise met Hollandse nieuwe en gepocheerd ei
Een elegante salade als in Nice, maar nu met Hollandse ingrediënten.
Als Janneke Philippi in Nederland vakantie viert, kookt ze het liefst met de lekkerste producten uit de streek. Zoals met haring! Lekker, vol eenvoud en ook snel om veel tijd over te houden om lang buiten te eten.
naar recept
Salade niçoise-stijl met Hollandse nieuwe, gepocheerd ei en peterseliecroutons_preview
sardines van de grill met kruidige broodsalsa
Dit heerlijke voorgerecht maak je in een handomdraai met verse sardines. Serveer ze met een Italiaanse salsa gemaakt van oud brood, kruiden en rode peper.
naar recept
sardines grillen | deliciou
fruitsmoothies met chiazaad
Een heerlijk frisse smoothie om de dag goed mee te beginnen! Als je de smoothies iets dunner wilt, roer je er dan wat karnemelk door. Maak ze vlak voor ‘t ontbijt, dan zijn ze het lekkerst.
En voor bij de smoothie: hangop met appel-vijgencompote en kokoscrunch.
naar recept
fruitsmoothies met chiazaad drankje - delicious
tahdig met courgette en walnoten
Tahdig betekent ‘bodem van de pan’ en verwijst naar het crunchy rijstlaagje op de bodem. De truc? Een beetje yoghurt door de rijst.
naar recept
tahdig perzische rijst-crop