Heb je mirin gebruikt, bijvoorbeeld in een marinade of soep? Hier lees je hoe het wordt gemaakt en wat je er nog meer mee kunt doen.
Japanse mirin wordt gemaakt door gare rijstsoorten met een distillaat van sake, te laten fermenteren. Het hoge alcoholpercentage van sake zorgt dat het fermentatie proces redelijk snel stopt, waardoor de overige zetmeel uit de rijst omgezet wordt in glucose, en dat geeft die zoete smaak.
Goedkope mirin = weinig alcohol
Echte mirin heeft een alcoholpercentage tussen de 10-14% en een suikergehalte van wel ± 40%. De goedkope mirin die je hier veelal in de supermarkt koopt, bevat hooguit 1% alcohol, toegevoegde siroop en vrij veel additieven – o.m. vetsin of E621) – en soms gluten. Natuurlijk gefermenteerde mirin koop je bij de toko, online en bij biologische winkels.
Zo bewaar je mirin het beste
Bewaar mirin donker, koel en afgesloten. Door het hoge suikergehalte is ook een aangebroken flesje zeer lang, tot wel 2 jaar, houdbaar.
Hoe smaakt het?
Van een authentieke Japanse, gefermenteerde mirin mag je veel verwachten: het smaakt zoet en toch ook lichtzuur, met veel umami. Net als zout heeft suiker de eigenschap om smaken in gerechten te versterken. De alcohol uit de mirin verdampt tijdens het koken, dus die proef je niet meer terug.
Goedkopere mirin, met een alcoholpercentage van hooguit 1%, is vooral heel zoet, met ver weg een sherryachtige smaak. Door het hoge suikergehalte is de vloeistof licht stroperig. In combinatie met sojasaus kan dat een mooie glans geven over een gerecht.
Geen mirin in huis?
Vraagt een recept om een paar eetlepels mirin maar heb je het niet in huis, dan kun je de mirin vervangen door wat aangezoete rijstazijn, voeg daarvoor een eetlepel suiker of honing toe aan zo’n 3 eetlepels azijn. Of gebruik droge sherry of zoete saké.
Recepten met mirin
POMPOENRAMEN met gefrituurde nori & spicy tofoetopping
Dit vegan recept voor pompoenramen is bedacht door Milou van der Will. Haar kookboek 'Vegan comfort' staat vol met vegan gerechten waar je spontaan trek van krijgt. Zo ook dit recept voor pompoenramen met gefrituurde nori en spicy tofoe. Of je nu kookt voor het hele gezin of voor een romantische dinertje voor twee, dit gerecht is geschikt voor elke gelegenheid. Enjoy!
Lekker Hawaïaans: een kom rijst met vis, een eitje en een flinke schep zeewier. Traditioneel werd poké – toen het nog geen poké heette – bereid met verse vis, zeezout, kemirienoten en lokaal zeewier (limu). Tegenwoordig is niks te gek en mag je helemaal losgaan met de toppings, zoals kimchi of macadamianoten, mits de vis maar krakend vers is. Zelf kimchi maken? Zie kimchi stap voor stap.
De meeste noedelrecepten zijn supersnel klaar. Ook deze courgette-tofoe yakitori met noedels is een fluitje van een cent. Tofoe en courgette marineren, aan prikkers rijgen en bakken in de koekenpan. Champignons roerbakken, noedels koken, klaar! Extra groenten? Neem nóg een courgette en bak in blokjes mee met de champignons.We hebben voor elke dag van de week wel een superlekker noedelrecept. Maak morgen bijvoorbeeld rijstnoedels met biefreepjes. In 15 min. klaar!
'Aubergines nemen in de oven langzaam de smaak over van de karamel, miso, sake en soja. Zo veranderen ze in een oriëntaalse licht zoete en pittige smaaksensatie. De knapperige bodem met sesam is vanaf de eerste hap een verrassende aanvulling op de zachte aubergine. Ik presenteer dit graag als een east meets west-gerecht, van Japanse nasu dengaku met Franse tarte tatin. Kikkoman is heel veelzijdig en geschikt voor oosterse én niet-oosterse gerechten.'
Houd je van heet & snel? Steek dan eerst de BBQ aan of zet de grillpan op het vuur! Deze spiesen heb je zonder veel poespas zo op tafel. Met vlees, vis of groenten maak je de lekkerste combi’s; van halloumi met perzik, zalm met miso tot kip met harissa. Om daarna – helemaal mellow – de lange avond buiten wijn te drinken. Deze spekspiesen met honing-sojamarinade zijn de perfecte combinatie tussen umami en een vleugje zoet, waardoor ze gegarandeerd een succes zijn!
Deze milde kerriesoep met varkensgehakt, udonnoedels en sake is het ideale Japanse comfortfood. Extra fijn: de soep staat in 30 minuten op tafel. We geven je hier nog drie soepen die binnen 30 minuten op tafel staan!
In de diepvries van de Aziatische supermarkt vind je diepgevroren bao buns die je vult met deze verslavende mix. Maak er de niet-aangelengde tahini-misosaus bij, dat duurt nog geen 5 minuten.
tataki van biefstuk met gember-tomaatmarinade, sesam en shiso
Mooi natuurlijk al die extra’s als specerijen, nootjes, broodkruim, zaden & pitten en cressen op je feestgerechten. Maar strooi nooit alleen maar omdat iets aantrekkelijker oogt. Onze strooisels geven vooral veel smaak of halen de smaak van een ingrediënt juist naar boven, voegen extra crunch of juist iets zachts toe.
Super – of moeten we zeggen supper – van de grill. Wil je nog een geweldig voorgerecht met superzomerse ingrediuenten, ga dan voor onze ultralekkere sashimi met gegrilde paprika & pepers.
Deze steak tartare is Frans en tegelijkertijd Aziatisch, dit alles dankzij een paar simpele ingrediënten als gember en sesamolie. Proef de kwaliteit van de Franse keuken en de rijkheid aan smaken van de Aziatische keuken. Gegarandeerd genieten!
Chinese broccoli (kalian) heeft donkergroen blad en een krachtiger smaak en textuur dan de meeste Aziatische groenten. Net als westerse broccoli bevat het veel vitaminen en is de groente goed voor hart en bloedvaten. Te koop bij sommige toko’s en Chinese winkels.
Goede kiprecepten heb je nooit genoeg! Deze ovengebakken teriyaki-kipvleugels met koolsla zijn een echte klassieker en moet je een keer geprobeerd hebben. Als je teriyaki-saus zelf maakt, begrijp je pas goed hoe lekker teriyaki kan zijn…
Een hele geroosterde bloemkool uit de oven blijft een absolute aanrader om je gasten te laten zien hoe een eenvoudige groente moeiteloos de hoofdrol kan spelen. Door het 'gebraad' elke 10 minuten te bestrijken met de miso-saus en het bakvocht weet je niet wat je overkomt: zó smaakvol kan bloemkool zijn.
gebakken aubergine met knoflook, sojasaus, mirin & shiso
Zet je tafel vol kleurrijke schalen met veel smaakexplosies en vraag iedereen die je lief is om te komen eten! Dit feestbuffet lokt jong en oud aan tafel. De internationale gerechten komen van over de hele wereld toch matchen ze wonderwel qua smaken en stijlen. Kruidig, opwekkend en vooral héél verleidelijk. Deze gebakken aubergine is toegankelijk en spannend tegelijk en helemaal vegan, dus fijn voor velen.Ook lekker… Deze feestelijke confit de canard-kroketjes!Voorbereiden: maak de aubergine en saus tot ± 1 dag eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Laat voor serveren op kamertemperatuur komen.