Toe aan een Mexicaanse zon-zee-eetvakantie, inclusief straattaco’s, elote’s en de zeven moles uit Oaxaca – maar heb je geen vakantiedagen meer over? Haal Mexico dan naar je eigen keuken met deze ingrediënten.
Kwispel je alleen al van de geur van warme maistortilla’s? Dan is het nieuwe Midden- en Zuid-Amerika nummer van delicious. precies iets voor jou.
Verse koriander
Onmisbare smaakmaker! Een paar blaadjes geven precies genoeg frisheid aan een gerecht zonder overheersend te zijn. En vergeet niet de steeltjes te gebruiken! Die zijn al even zalig.
Avocado
Do we need to say more? Van guacamole tot avocado-taco’s en desserts.
Amandelmole (Mole Almendrado)
Een rijke, complexe saus gemaakt op basis van amandelen en vaak cacao, chili’s, en specerijen. Mole komt in veel variaties, waarvan deze amandelversie een zachtere, nootachtige smaak heeft. Heerlijk over kip of in combinatie met rijst. In de supermarkt vind je soms kant-en-klare varianten.
Annatto-zaad (Achiote pasta)
Annatto is afkomstig van de zaadjes van de orleaanboom. Het geeft gerechten een diepe oranje-rode kleur en een licht peperige, aardse smaak met bloemige ondertonen en een vleugje pepermunt. Het is een veelgebruikt kleur- en smaakmiddel in marinades voor vlees (zoals cochinita pibil).
Salsa! En dan natuurlijk die met Habanero
Ambachtelijke salsa’s met chili’s als chipotle, habanero, of guajillo, maar ook enkel tomatillo of tomaten geven gerechten een krachtige boost. Deze sauzen brengen balans tussen pittigheid en umami en mogen niet ontbreken in een Mexicaans keukenkastje.
Bakbanaan
Voor tostones, desserts of in de soep – je zou het de Mexicaanse aardappel kunnen noemen… Al komt de aardappel eigenlijk ook daar vandaan. Niet uit Mexico, maar uit het zuiden van Peru.
Gedroogde chili’s (zoals ancho, pasilla, guajillo)
Essentieel! Elke chili heeft zijn eigen smaakprofiel: rokerig, fruitig of pittig. Ze worden vaak geweekt en verwerkt in sauzen.
Epazote
Een aromatisch kruid dat vaak wordt toegevoegd aan bonengerechten om gasvorming tegen te gaan én extra smaak te geven. Het heeft een licht anijsachtig aroma.
Limoen
Heel Mexico geurt ernaar! Vergeet niet de zest te gebruiken voor extra aroma.
Mole poblano
Zelf maken is het lekkerst, maar deze mole van Hernan met 28 ingrediënten is ook top.
Piment
Met recht allspice genoemd in het Engels, want hoewel het gaat om één specerij, die eruit ziet als een grote zwarte peperkorrel, is de smaak een soort mengelmoes van kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. In Mexico kom je hem overal terug, van moles en soepen tot marinades.
Oregano en komijn
Een écht Mexicaanse combi. Wist je dat er speciale Mexicaanse oregano bestaat? De oregano die we kennen uit de Mediterrane keuken en hier op delicious. de standaard is, behoort tot de muntfamilie en is nauw verwant aan marjolein. Mexicaanse oregano daarentegen komt uit een hele andere botanische familie, namelijk de verbenafamilie.
Toch lijken ze heel erg op elkaar, maar zou je ze naast elkaar proeven dan merk je dat ‘onze’ oregano licht zoet smaakt, met licht bittere en peperachtig tonen, en zelfs een beetje verkoelend proeven (logisch, want het is verwant aan munt). Terwijl Mexicaanse oregano frisser smaakt, met bloemige en citrusachtige accenten en een vleugje anijs.
Lees ook: zo maak je de beste guacamole