heet, heter, heetst: welke peper gebruik je wanneer?

heet, heter, heetst: welke peper gebruik je wanneer?
Styling Maaike Koorman Fotografie Saskia van Osnabrugge

Fruitig, aromatisch, fris of rokerig, maar vooral heet: pepers. In het nieuwe delicious. nummer dat nu in de winkel ligt, nemen we je mee van Mexico tot Chili. In deze keukens spelen pepers vaak een belangrijke rol. Daarom: een spicy gids!

Benieuwd welke pepers je waar voor gebruikt? In dit artikel zetten we de bekendste soorten op een rij. Van jalapeño tot guajillo en van habanero tot chipotle: dit zijn de pepers die je wilt kennen voor extra pit in de pan.

Bestel het nieuwe nummer hier!


Chile Pasilla

Een van de belangrijkste Mexicaanse pepers, vooral gedroogd. Heeft een sterk, rijk en houtachtig aroma met tonen van bittere chocolade.

Ancho-peper

Deze gedroogde poblanopeper is mild pittig en rijk aan smaak. Denk aan tonen van rozijn, chocolade en tabak – perfect voor stoofgerechten, mole en sauzen met diepgang. Een onmisbare peper in de keuken voor wie houdt van warmte zonder vuur.

Poblano-peper

Vers is het een milde peper, maar kijk uit: de ene poblano is de andere niet qua heetheid. Voor saus en vulling of om zelf te vullen.

Jalapeño

Ooit vooral bekend van Tex-Mex salsas en nacho’s, nu een vaste waarde in onze keukens: de jalapeño. Deze groene (of rode!) peper geeft genoeg pit zonder je smaakpapillen te overstemmen. Ingelegd, gegrild of vers gesneden: je vindt ‘m inmiddels in elke supermarkt, en op menig borrelplank of taco. Onmisbaar in salsa verde, maar net zo goed een smaakmaker op je pizza, burger of tosti.

Serrano Peper

Deze gladde peper lijkt op de jalapeño, maar is een stuk pittiger. De serrano komt uit Mexico en is onmisbaar in klassieke rauwe salsa’s zoals pico de gallo. Dankzij z’n frisse, heldere smaak en stevige hitte is ’ie perfect om gerechten net wat extra vuur te geven – zonder overheersend te zijn. Steeds vaker vers verkrijgbaar.

Chile habanero

Fel van kleur en nog feller van smaak: de habanero behoort tot de heetste pepers ter wereld. Je vindt ‘m in oranje, rood en groen met een fruitige, bijna tropische smaak onder die vurige hitte. Wordt veel gebruikt in Caribische en Mexicaanse keukens, vooral in pittige sauzen of gemarineerde gerechten. Eén habanero is vaak al genoeg voor een hele pan, dus doseer met liefde (en handschoenen).

Chipotle-peper

De chipotle is eigenlijk een gerookte, gedroogde jalapeño – en precies dat geeft ’m zijn diepe, rokerige smaak. Onmisbaar in Mexicaanse stoofpotten, salsa’s en marinades. Een klein beetje is al genoeg voor een flinke dosis umami en pit. Denk: barbecue in poedervorm, maar dan met meer karakter.

Epazote

Dit is geen peper, maar zeker een kruid met power. Groen kruid, al sinds de Azteken gebruikt.
Epazote of ganzevoet smaakt naar anijs, venkel,
dragon, munt, maar is ook hartig. Perfecte combi
met zwarte bonen, qua smaak en omdat het bonen
beter verteerbaar maakt. Epazote, vers of gedroogd,
gebruik je om quesadilla’s, enchilada’s, soep, mole en ei-gerechten mee op smaak te brengen.

Tomatillo

Verwant aan de Kaapse kruisbes en ziet eruit als een groene tomaat, ‘verpakt’ in een mooi, papierachtig blad. Friszuur, tussen groene tomaat en groene appel in!

Bekijk ook: spiced-up chocolademousse met chilipeper