Zo maak je stap voor stap mole poblano

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
mole - delicious


aantal | bijgerecht | weekend | mexicaans |
De beroemde saus uit Puebla in Mexico is een waar feest: een mengsel van noten, zaden, pepers, rozijnen, specerijen en chocolade. Traditioneel gaar je er gebakken kip in en eet je de mole met rijst. Ontdek hier stap voor stap hoe je de saus maakt.
voorbereiding30 minuten

ingrediënten

  • 1 gedroogde chile ancho*
  • 1 gedroogde chile pasilla*
  • 1 gedroogde chile mulato*
  • 75 g rozijnen
  • 40 g pistachenoten
  • 50 g amandelen
  • 50 g sesamzaad
  • 50 g pompoenpitten
  • 3 knapperige kleine maïstortilla’s
  • 1 el komijn
  • 3 tl kaneel
  • ½ el anijszaad
  • evt. 75 g masa harina of bloem
  • 1 rijpe banaan
  • 1 fijngesneden ui
  • 4 tenen knoflook in plakjes
  • 100 g pure chocolade
  • 30 g cacaopoeder
  • 30 g bruine suiker of palmsuiker
  • 250 ml kippenbouillon

instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
    mole - delicious
  • Verhit 150 ml olie en bak de chilipepers enkele minuten in de olie.
    mole - delicious
  • Haal de pepers uit de pan, doe ze met wat water in een sauspan, breng aan kook en laat zachtjes 20 min. borrelen.
  • Voeg aan de pan met olie de fijngesneden ui, knoflookplakjes en de rijpe banaan in stukken toe. Doe ook de rozijnen erbij en bak mee.
  • Doe de nu zachte pepers in de blender. Voeg ui, knoflook, rozijnen en een scheutje kookwater van de chili’s toe. Pureer fijn.
    mole - delicious
  • Druk de puree met een pollepel door de zeef.
    mole - delicious
  • Rooster de pistachenoten, pompoenpitten en amandelen 5 min. in een hete oven, voeg dan het sesamzaad toe en rooster nog 10 min. Laat afkoelen.
    mole - delicious
  • Maal fijn en voeg kippenbouillon, de chilipuree, bruine suiker, knapperige maïstortilla’s, het anijszaad, de komijn, kaneel en evt. de masa harina of bloem toe
    mole - delicious
  • Verhit de olie weer, voeg de mole, de chocolade en het cacaopoeder toe en breng ruim op smaak met zout. Laat 20 min. borrelen. Bestrooi met sesamzaad. Op de klassieke manier bak je eerst stukken kip rondom goudbruin en gaar ze verder in de mole. Serveer met rijst.
    mole - delicious
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Bestel online, bij tjinstoko.eu bijvoorbeeld.
Recept, tekst & fotografie: Merijn Tol
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


mole - delicious