met deze tips houd je verse kruiden veel langer goed

Frisse bossen knalgroene dille, bolle blaadjes aromatische basilicum, stevige takjes geurige tijm… Verse kruiden zijn onmisbaar wanneer we een onvergetelijk gerecht op tafel willen zetten. Het voelt bijna als valsspelen, zó makkelijk is het om onze smaakpapillen wakker te schudden met een volle hand groene kruiden. Maar zo krakend vers als ze op het bord zijn, zo verlept vinden we ze vaak terug in de koeling. Met deze tips is dat verleden tijd! Zó bewaar je verschillende verse kruiden het allerbeste, en kun je er veel langer van genieten.

Op het aanrecht, in de koeling, of…?

We zouden graag willen dat er een one size fits all principe van kracht was, maar wanneer het op verse kruiden aankomt, is er toch wat maatwerk vereist. We lopen een aantal verse kruiden met je langs, zodat je voortaan precies weet welke verse kruiden je op welke manier kunt bewaren. Basilicum behandel je namelijk anders dan koriander, en ook onze geliefde lente-ui heeft zo haar eigen voorkeuren. Met die kennis gooi je (bijna) niets meer weg en bespaar je kosten wanneer je lekker vers aan het koken bent. Een regelrechte win-win situatie dus, waar je de rest van je culinaire leven iets aan hebt!

Voordat we in de verschillende soorten kruiden en de beste bewaarmethoden duiken, willen we direct iets uit de lucht helpen. In kookwinkels en online shops zijn namelijk talloze gadgets te vinden voor het vershouden van kruiden. Of ze wel of niet werken kunnen we niet met zekerheid zeggen en we zullen je dan ook niet weerhouden van de aanschaf van dergelijke items. Met dit artikel willen we je slechts vertellen dat het stukken goedkoper kan én makkelijker! Zo hoef je geen bizarre investeringen te doen om de – in bulk gekochte – kruiden (want dat is nou eenmaal lekker goedkoop) iets langer in leven te houden. Easy does it!

Zachte kruiden

Basilicum

Basilicum kun je het beste in een potje (inclusief kluit) kopen. Dit kan bij de plaatselijke supermarkt, maar een plantje van het tuincentrum houdt het waarschijnlijk wat langer vol. Zodra je een basilicumplant gekocht hebt, is het verstandig om deze te verpotten naar een groter potje, om er direct wat verse aarde (met plantenvoeding) bij te stoppen. Zorg ervoor dat je je basilicumplant vochtig genoeg houdt (check elke dag met een vinger of de aarde toe is aan vocht) en in een enigszins warme vensterbank plaatst. En als we dan toch bezig zijn: je plantje staat liever niet pal in de zon, anders verbranden de blaadjes.

Heb je geen basilicumplant in huis maar juist losse stengels, of heb je van de plant stengels geknipt die je langer vers wilt houden? Snijd dan een stukje van de onderkant van de stengels en plaats deze in een glas water op het aanrecht, eventueel met een plastic zakje er losjes overheen. Ververs het water iedere dag. Op deze manier blijft de basilicum nog een paar dagen tiptop in orde.

Peterselie

Net als basilicum, is peterselie een kruid van het zachte soort. Peterselie doet het echter wat beter op een koelere plek, dus een bosje peterselie wikkel je in een licht vochtig keukenpapiertje. Maak er een losse rol of pakketje van en stop deze in een plastic zakje in de koeling. Voor een duurzame(re) versie gebruik je een natte theedoek in plaats van keukenpapier, werkt net zo goed.

Koriander, bieslook en dille

Koriander, bieslook en dille kun je op dezelfde manier behandelen als peterselie: maak de kruiden schoon, rol ze op in een licht vochtig keukenpapiertje en plaats ze in een vershoudzak in de koeling die groot genoeg is: zachte kruiden houden het langer vol wanneer je ze niet kneust. Zit er een elastiekje omheen gebonden, dan kun je die dus ook beter verwijderen.

Salie en oregano

Salie en oregano zijn ook zachte kruiden, maar willen in een te natte omgeving nog wel eens gaan verkleuren en schimmelen. Plaats salie en oregano dus in een plastic zakje in de koeling en stop hier een droog keukenpapiertje bij. Wanneer deze te vochtig wordt kun je hem verwisselen voor een nieuwe.

Munt

Munt is iets harder en robuuster dan koriander en dille, en daarmee niet per se een zacht kruid te noemen, toch is ook munt dol op een natte omgeving. Zorg dat je de takken munt in vochtig keukenpapier rolt en plaats dit in een goed afgesloten zak of bak.

Wanneer stop je ze in de vriezer?

Wanneer je voorkeur uitgaat naar het invriezen van zachte kruiden, kun je het volgende doen. Blancheer ze kort, dep droog en maal in een keuken machine fijn met wat olie. Stort dit vervolgens in een ijsblokjesvorm en plaats in de vriezer, zo heb je er nog 3 maanden lang plezier van. De structuur van de kruiden gaat met deze methode verloren, maar de smaak blijft grotendeels behouden. Perfect voor gerechten waarbij het echt alleen om de smaak van de kruiden gaat.

Harde kruiden

Rozemarijn, tijm en laurier

Harde kruiden kunnen meer hebben dan zachte kruiden. Ook deze bewaar je het beste in de koeling, het liefst in een verschoudzak of -bak met een keukenpapiertje erbij. Maak deze nat met een paar druppels water en ververs om de paar dagen om de kruiden zo lang mogelijk vers te houden.

Rozemarijn, tijm en laurier zijn ook goede kandidaten uit het kruidenkabinet om in te vriezen. Ris de blaadjes van de takjes en vries deze – indien mogelijk – op een plateau in: zo plakken ze niet aan elkaar en kun je altijd de juiste hoeveelheid uit de vriezer halen. Wanneer ze eenmaal bevroren zijn kun je ze in een bakje of zakje in de vriezer plaatsen.

Lente-ui

Lente-ui is een ander soort smaakmaker dan bovenstaande verse kruiden, maar ook lente-ui kun je met de juiste trucs lekker lang vers houden. Daar schreven we al eerder een artikel over en deze no-waste tips vind je hier.

Beelden: Eric van Lokven, via Unsplash: Jeremy Bezanger, Jeswin Thomas, Nordwood Themes, Markus Spiske.

verse kruiden basilicum