nr.1 foodmagazine

9x zo gooi je nooit meer lente-ui weg

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ze zijn fris, knapperig, zorgen voor een scherp randje en doen het bijna overal goed bij: lente-uitjes! Wekelijks slingeren we wel een bosje in onze winkelmand, maar we vinden ze net zo vaak, licht verlept, terug in de koelkast. Zonde, want lente-ui verspillen is echt onnodig! Met deze tips gebruik je ze slimmer én lekkerder!

Heb je deze Koreaanse pannenkoek met bosui al geprobeerd?

No waste lente-ui tips

  1. Meng ringetjes lente-ui met fijngehakte peterselie, citroenrasp en 1-2 el zure room door de uitgelekte inhoud van een blikje tonijn voor een snelle tonijnsaladeLekker op brood!
  2. Bak de lente-ui mee in een hartige pannenkoek. Top af met je favoriete kaas en laat lekker smelten.
  3. Kneed ringetjes lente-ui mee in brooddeeg met wat gesneden chilipeper en rol tot pittige broodjes.
  4. Snijd bosui fijn met een teen knoflook, peterselie, oregano en wat chilivlokken. Maak aan met olijfolie, wat rodewijnazijn, peper en zout voor lekkere chimichurri bij vlees.
  5. Doe stukjes lente-ui samen met wat roomkaas, citroenrasp en versgemalen peper in het hakbakje van je staafmixer en pulse tot een dip voor chips of rauwkost.
  6. Meng 3 bosuien in ringetjes met: 5 cm gember in dunne reepjes, 2 tenen knoflook in plakjes en 1 chilipeper in ringetjes met 2 el zonnebloemolie en verhit op hoog vuur ± 2 min. Giet vlak voor het serveren over een curry, gestoomde vis of een roerbakgerecht voor instant sizzle-effect en héél veel smaak.
  7. Meng ringetjes bosui door de dressing van een zomerse salade met kappertjes en extra dille of basilicum.
  8. Bestrijk hele bosuitjes met wat olie en grill ze een paar minuten tot ze net zacht zijn. Besprenkel met wat sojasaus en geef als snel oosters mini-bijgerecht.
  9. Lente-ui langer bewaren zonder het gelijk ergens in te verwerken? Plaats de lente-ui dan in een glas water in de koelkast (eventueel met een plastic zakje er overheen) en ververs het water dagelijks. Of wikkel de lente-ui in een vochtig keukenpapiertje en bewaar in een plastic zakje in de koeling. Zo droogt de lente-ui niet uit en kun je er langer van genieten!

FOTO ERNIE ENKELAAR

lente-ui