Wat doe je met mascarpone die je over hebt? delicious.redacteur Trudelies – fervent voorstander van no waste koken – weet het!
Trudelies: ‘Mijn eerste kennismaking met mascarpone was in de jaren ’70 toen ik fantastische tiramisu met kakelverse eieren en veel mascarpone proefde. Meestal heb je maar een beetje nodig om een gerecht in balans te brengen met die extra volle smaak. Dus houd je vaak wat over en daar is van alles mee te doen. Laat het niet in de koelkast liggen, maar denk no waste!
Bekijk ook: 6x mascarpone magic: deze taarten wil je bakken
Verse kaas
Mascarpone bestaat net als boter uit bijna 80 procent vet en wordt tot verse kaas gerekend. Vet en room maakt alles lekkerder en die volle smaak van mascarpone gecombineerd met een tikje zuur geeft ook wat meer binding in soep en saus bijvoorbeeld. Vet is ook een drager voor smaken, die daardoor nog beter tot hun recht komen.
Kortom, reden genoeg om je gerechten lekkerder te maken met een paar lepels mascarpone. Roer mascarpone eerst wat losser, dan kun je het makkelijker door soep of saus roeren. Dat losroeren kan ook met een beetje warme soep of saus. Laat het daarna niet meer koken.
Zelf mascarpone maken is easy
Verwarm 500 ml slagroom tot 85°C. Voeg 1/8 tl wijnsteenzuur (te koop bij biologische winkels) toe dat je eerst oplost in 1 el lauw water of een kleine eetlepel gezeefd citroensap. Blijf 5 min. roeren en doe over in een kom. Dek af en laat 8 uur in de koelkast staan. Klaar is je mascarpone.
Bekijk ook: 19x mascarpone toetje – om jezelf en anderen te verwennen
Hoe lang kun je mascarpone bewaren?
Bewaar mascarpone onderin de koelkast. Gebruik je steeds een beetje, neem dan een brandschone lepel en zet zo snel mogelijk weer terug in de koelkast. Volgens het Voedingscentrum kun je geopende mascarpone ongeveer drie dagen goedhouden in de koelkast of drie maanden in de vriezer.
Maak slagroom extra stevig
Meng losgeroerde mascarpone door wat opgeklopte slagroom, zo wordt het steviger. Lekker op een plak cake met wat jam of gebruik het om een taart mee af te werken. Of serveer het op crumble die net uit de oven komt.
Chef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’ De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.
naar receptGebruik mascarpone als vervanger van boter
Gebruik mascarpone in plaats van boter op toast met avocado, met garnalen, wat citroensap en peper, of met jam. Zo maak je mini-taartjes.
In klassieke cake
Voor klassieke cake ga je uit van gelijke hoeveelheden ingrediënten. Voor een middelgrote cake: 150 g boter, 150 g suiker, 3 eieren, 150 g bloem, een snuf zout en evt. vanille. Vervang 1 ei bijv. door 50-60 ml mascarpone en 1 el citroensap. De cake wordt dan smeuïger en romiger en door het citroensap ook frisser.
Zo kun je ook een plaatcake maken en die beleggen met bijv. stukjes rabarber of ander seizoensfruit. Bestrooi met nog wat suiker als het fruit erg zuur is en evt. ook met geschaafde amandelen
Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
naar receptDe enige echte boerencake! Geen opsmuk, gewoon héle goede smaak. Of je de nieuwe buren wil verwelkomen of jezelf op een toetje wil trakteren, deze cake is het antwoord. De citroenrasp en de yoghurt in dit recept geven net even een frisse toon aan de cake en door de yoghurt wordt de cake niet te droog. Zet de cake meteen na het bakken voorzichtig op een rooster. Als je hem in het bakblik laat, plakt hij aan de cakevorm vast tijdens het afkoelen en krijg je hem er minder makkelijk uit.
naar receptLees ook: roze peper is geen peper – en wat je erover moet weten


