Beter & lekkerder koken, dat wil toch iedereen? In deze rubriek laat het delicious.kookteam je zien hoe. Deze maand: sorbetijs! Een heerlijke zomertraktatie. En het leuke is: je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig.
Zoet, zoeter, zoetst
Ga voor geurig rijp zomerfruit als frambozen, aardbeien, nectarines of perziken. Bij heel zoet fruit – superrijpe aardbeien bijvoorbeeld – kun je minder suiker toevoegen en meer citroensap voor extra frisheid. Zuur fruit kan juist wat meer suiker gebruiken. Voeg dan ± 50 g extra toe aan het basisrecept. Je kunt dan ook minder citroensap gebruiken.
Koud = minder smaak
In sorbetijs zit flink wat suiker. Als je het ijsmengsel voordat het is ingevroren proeft, lijkt het misschien zelfs veel te zoet. Houd er rekening mee dat je ijs heel koud eet en dat koude gerechten veel minder goed te proeven zijn. Je ijsje zal dus uiteindelijk minder zoet, zuur of fruitig smaken.
Basisrecept sorbetijs
Voor dit basisrecept kun je elke fruitsoort nemen, zolang je de verhouding fruitpuree en suikerstroop maar in de gaten houdt. Het ingrediëntenlijstje bestaat uit: fruit, suiker en water. Een blaadje gelatine of wat agar-agar zorgt ervoor dat de sorbet wat zachter blijft.
Extra zacht
Voor nog zachter ijs voeg je wat alcohol toe. Dit bevriest niet zo makkelijk en zorgt dat de ijskristallen in je ijs minder groot worden. Als je neutrale wodka of een passende likeur gebruikt, zul je de drank niet proeven. Als je te veel alcohol toevoegt, bevriest het mengsel niet en wordt het een soort slushie.
Lekker luchtig sorbetijs
Stijfgeklopt eiwit of aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) maakt sorbetijs luchtiger. Zeker als je het ijs dezelfde dag eet, is deze toevoeging niet echt nodig.
Fruit uit de diepvries
Voor sorbetijs kun je heel goed fruit uit de diepvries nemen, omdat je er toch puree van maakt. Het geeft dus niet als het fruit slap is na het ontdooien. Om te garneren is vers fruit wel veel mooier.
Sap kan ook als basis voor sorbetijs
Je kunt sorbetijs ook heel easy maken van je favoriete fruitsap. Gebruik in dit recept dan 400 ml sap in plaats van de fruitpuree.
Direct eten
Bewaar het ijs tot gebruik goed afgesloten in de vriezer (max 2 weken). Tijdens het bewaren ontstaan weer grotere ijskristallen. Dus eet je ijs snel, het is vers echt het allerlekkerst!
Sorbetijs met of zonder machine
Voor smeuïg sorbetijs is het belangrijk dat je het mengsel voortdurend roert om de ijskristallen zo klein mogelijk te maken. Dat gaat het beste met een ijsmachine.
Heb je geen ijsmachine? Vries het ijs dan in een ruime diepvriesdoos. Klop na ± 30 min. het ijs goed door met de mixer en herhaal elke 20 min. tot het ijs te dik is om nog te kloppen. Het zal ± 5 uur duren voor het ijs helemaal is bevroren. Sorbetijs dat je zo maakt, zal iets minder glad en smeuïg zijn dan ijs uit een machine.
100% plantaardig sorbetijs
Het basisrecept voor sorbetijs is vegan als je geen eiwit en gelatine gebruikt. Neem in plaats van gelatine 1⁄4 tl agar-agarpoeder. Laat dit 3 min. meekoken met het suikerwater om het te activeren. Voeg in plaats van 1 eiwit 30 ml aquafaba (vocht van een blik kikkerwten) toe. Klop het eerst in een vetvrije kom met vetvrije kloppers stijf met 1⁄4 tl citroensap.
5x sorbet
Tekst: Dosia Brewer