tips: zó schil & bewaar je asperges het beste

Asperges schillen is best een werkje, vandaar dat er slimme boeren zijn die ze al geschild verkopen. Toch kun je ze beter zelf schillen – of de schillen meenemen – want met deze tips is dat zo gepiept én van de restjes trek je de geurigste bouillon!

Al in april/mei vind je bij ons de eerste asperges uit Zuid-Europa. Natuurlijk kun je ze als seizoens-diehard gewoon links laten liggen, totdat ons eigen Hollandse witte goud uit de grond komt. Wij kunnen een voorproefje meestal niet weerstaan…

Doe de pieptest

Asperges zijn het lekkerst en sappigst als je ze zo snel mogelijk na het oogsten eet. Van asperges uit de winkel weet je nooit wanneer ze van het land zijn gehaald. Dus doe de pieptest: wrijf 2 stengels langs elkaar. Als ze piepen, zijn ze vers!

Asperges schillen en bewaren

Wikkel asperges die je niet direct eet in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast. Zo drogen ze niet uit. Schil royaal, want een taaie sliert als je een romig-zachte asperge verwacht is niet fijn. Haal ook genoeg van de onderkant af, hoe ouder de asperge, hoe houtiger het uiteindje.

Asperges schillen kan met een machine, die zijn steeds slimmer in gebruik geworden. Maar je kunt nu ook volop goed geschilde, vacuümverpakte exemplaren kopen. Prima als je haast hebt en geen schillen nodig hebt om soep van te trekken, maar loop ze wel even na en snijd achtergebleven stukjes schil weg.

Liever schil je ze zelf. Een handige truc is om vóór het schillen de asperges een half uurtje in koud water onder te dompelen. Het water zorgt ervoor dat de schillen makkelijker loskomen, omdat ze wat zachter zijn.

Dunschiller, geen mes

Asperges schillen doe je altijd met een dunschiller, je hebt zelfs dubbele dunschillers, maar wij hebben liever geen overbodige tools in de bestekla (gevalletje: zit al vrij vol). Leg de asperges op een snijplank en begin onder het topje te schillen, in één vloeiende beweging richting de voet toe. Maak overlappende halen zodat je alle schillen verwijderd. De snijplank zorgt ervoor dat de asperge niet breekt, overigens werkt het aanrecht of een omgekeerde pan net zo goed.

Als je alle asperges geschild hebt, snijd dan ongeveer 2 a 3 cm van de onderkant van de asperge af: het taaie kontje. Niet weggooien hoor! Die harde stukjes kunnen prima mee trekken in de soep. In plaats van snijden, kun je de asperges ook buigen tot ze knakken op de juiste plek.

Bij verse asperges hoef je maar één keer rondom te schillen. Zijn ze wat ouder dan kun je het schillen beter nog een keer herhalen. Heb je morgen een etentje en wil je vandaag al de asperges schillen? Dat kan! Rol ze na het schillen in een vochtige theedoek en bewaar ze in de koelkast (liever niet langer dan één dag). Je kan geschilde asperges zelfs invriezen: ga je ze bereiden dan kunnen ze zo, hopla, het kokende water in. Je hoeft ze dus niet eerst te ontdooien.

Recepten met witte asperges

Maak ook eens deze risoni met zalm & asperges. Klaar binnen 15 minuten!