Het smaakt heerlijk bij een koekje of lekker gebak, maar er zijn meer manieren om thee in te zetten in je keuken. Je kunt thee namelijk ook fantastisch infuseren in room, jam of er bijvoorbeeld vlees boven roken.
Lees hier hoe je peren pocheert in verveine thee!
Soep
Volgens Chinese medicijnstudies biedt thee balans naast vettige ingrediënten. Dit maakt het een fijne smaakmaker om in te zetten in noedelsoep of kippenbouillon. Groene thee is hiervoor het meest geschikt. In Signapore kun je bijvoorbeeld een gerecht bestellen met de intrigerende naam ’thunder tea rice’ (Lei Cha Fan); een traditioneel Hakka-gerecht bestaande uit rijst met diverse groenten, kruiden en noten, geserveerd met een groene saus getrokken van thee. De naam verwijst naar het traditionele stampen van de thee en kruiden, wat een donderend geluid maakt.
Pekelen
In plaats van dille kun je groene thee of jasmijnthee gebruiken in traditionele bereiding van gravad lax.
Neem op 500 g vis 2 el losse thee. De smaak wordt zo intenser. Kies vis die sterkere smaak aankan, zoals zalm of forel.
Crème brûlée
Je kunt met thee ook extra diepte creëren in ijs of crème brûlée. Zet daarvoor de melk een uur op met theebladeren (niet laten koken!). Zo trekken de aroma’s van de bladeren langzaam in de melk. Gebruik hiervoor matcha-, oolong- of chaithee.
Roken
Door vlees, vis of gevogelte te roken boven hout gaart het langzaam en krijgt het ook een houtsmaak mee. In China wordt al eeuwen thee ingezet in plaats van hout. Dat geeft een subtiele, iets zoetere smaak. Thuis kun je de bodem van de wok bekleden met aluminiumfolie en daarop een mengsel van rijst, thee en bruine suiker laten roken. Leg het vlees, de vis of het gevogelte op een rekje en dek de wok af zodat de rook in de wok blijft.
Jelly & jam
Maak ook een jelly van thee. Dit kun je bij kaas serveren of als onderdeel van een zoet toetje. Ook lekker: laat theebladeren meetrekken bij het maken van jam of marmelade. Dit geeft een fijn contrast tegenover het zoet van de suiker en het fruit. Perfect als home-made culicadeau!
Recepten met thee
We raken maar niet uitgepraat over dit recept: crispy ravioli met citroen-artisjokkensaus & stracciatella