koken met thee: recepten & technieken

koken met thee: recepten & technieken
RECEPTEN PHOEBE WOOD, FOTOGRAFIE CHRIS COURT, STYLING KIRSTEN JENKIN

Het smaakt heerlijk bij een koekje of lekker gebak, maar er zijn meer manieren om thee in te zetten in je keuken. Je kunt thee namelijk ook fantastisch infuseren in room, jam of er bijvoorbeeld vlees boven roken.

Lees hier hoe je peren pocheert in verveine thee!

Soep

Volgens Chinese medicijnstudies biedt thee balans naast vettige ingrediënten. Dit maakt het een fijne smaakmaker om in te zetten in noedelsoep of kippenbouillon. Groene thee is hiervoor het meest geschikt. In Signapore kun je bijvoorbeeld een gerecht bestellen met de intrigerende naam ’thunder tea rice’ (Lei Cha Fan); een traditioneel Hakka-gerecht bestaande uit rijst met diverse groenten, kruiden en noten, geserveerd met een groene saus getrokken van thee. De naam verwijst naar het traditionele stampen van de thee en kruiden, wat een donderend geluid maakt.

Pekelen

In plaats van dille kun je groene thee of jasmijnthee gebruiken in traditionele bereiding van gravad lax.
Neem op 500 g vis 2 el losse thee. De smaak wordt zo intenser. Kies vis die sterkere smaak aankan, zoals zalm of forel.

Crème brûlée

Je kunt met thee ook extra diepte creëren in ijs of crème brûlée. Zet daarvoor de melk een uur op met theebladeren (niet laten koken!). Zo trekken de aroma’s van de bladeren langzaam in de melk. Gebruik hiervoor matcha-, oolong- of chaithee.

Roken

Door vlees, vis of gevogelte te roken boven hout gaart het langzaam en krijgt het ook een houtsmaak mee. In China wordt al eeuwen thee ingezet in plaats van hout. Dat geeft een subtiele, iets zoetere smaak. Thuis kun je de bodem van de wok bekleden met aluminiumfolie en daarop een mengsel van rijst, thee en bruine suiker laten roken. Leg het vlees, de vis of het gevogelte op een rekje en dek de wok af zodat de rook in de wok blijft.

Jelly & jam

Maak ook een jelly van thee. Dit kun je bij kaas serveren of als onderdeel van een zoet toetje. Ook lekker: laat theebladeren meetrekken bij het maken van jam of marmelade. Dit geeft een fijn contrast tegenover het zoet van de suiker en het fruit. Perfect als home-made culicadeau!

Recepten met thee

teff-pannenkoekjes met thee-ahornsiroop
Lekkere en gezonde granen als alternatief voor tarwebloem en -meel zie je meer en meer. En met deze trend experimenteren wij graag. Zo maakten we bijvoorbeeld deze glutenvrije pannenkoekjes met teffmeel. Heerlijk!
naar recept
teff-pannenkoekjes-deliciousmagazine
groene-thee-ijs
Serveer een bolletje van dit ijs bij een plakje bananenbrood: een feestje!
naar recept
groene-thee-ijs-delicious
gin tonic-jelly met citroen & verveine
Gin tonic is een all time favorite! Maar zoek je nog een beetje uitdaging? Verwerk deze populaire cocktail dan eens in een jelly. Een fris dessert dat er ook nog eens indrukwekkend uitziet.
Of ga voor de overtreffende trap: een gin-tonictaart!
naar recept
gin tonic jelly - delicious
met thee gerookte zalm en courgettesalade
Rauw, gebakken óf gerookt: echt een alleskunner die zalm. Zelfgerookt heeft 'ie een lekkere rooksmaak en is veel minder zout dan gerookte zalm die je kant-en-klaar koopt. Bovendien is zelf thuis zalm roken heel simpel: in de wok, op een rooster, onder een deksel! Easy. Nog meer experimenteren met thee? Hier vind je 5 verrassende recepten!
naar recept
met thee gerookte zalm en courgettesalade - delicious
thee & courgettecake
Deze met groene thee & chai-specerijen op smaak gemaakte courgettecake is natuurlijk gezoet; met honing en appel. Een onweerstaanbaar zuivel- & glutenvrije variatie op de vruchtencake!
naar recept
courgettecake-delicious
thee en garam masala gerookte zalm
Thee is een fantastische ingrediënt om als ‘rookmot’ te gebruiken samen met rijst. De smaak van de thee komt subtiel terug in deze gerookte zalm.
naar recept
gerookte-zalm-delicious
in groene thee gerookte makreel met pompoensalade
Er gaat niets boven de geur en smaak van gerookte vis! Dit kun je prima thuis doen. Het enige wat je nodig hebt is een stoompan en rookmot. Easy as that. Roken van vis kan warm (de vis wordt door de hitte van de rook gegaard, zoals bij makreel en paling) of koud (de rook wordt afgekoeld rondom de vis, de vis gaart daarom niet, maar krijgt wel de specifieke rooksmaak, zoals bij gerookte zalm). Wil je geen gedoe met een stoompan en aluminiumfolie, koop dan een klein rookoventje!
naar recept
Vis roken in groene thee - delicious
noedels met paddenstoelen en gemarmerde thee-eieren
naar recept
noedels-paddenstoelen-delicious
noedels met groene thee en pittig-zoete zalm
Ben je toe aan echte smaaksensatie, ga dan voor noedels met zalm. Met deze topping van zoete sticky zalm zit je sowieso goed.
naar recept
noedels met zalm en groene thee

We raken maar niet uitgepraat over dit recept: crispy ravioli met citroen-artisjokkensaus & stracciatella