zo bak je zelf zacht & glanzend briochebrood

zo bak je zelf zacht & glanzend briochebrood

Brioche is een van de basisrecepten uit de klassieke Franse keuken. Niet moeilijk, alleen heb je wat geduld nodig om het deeg te kneden en te laten rijzen en rusten. Het resultaat? Verbluffend lekker!

Brioche à tête of brioche Parisienne is de bekendste vorm. Deze brioche wordt gebakken in een wijde uitlopende geribbelde vorm en krijgt een ‘hoofdje’ door er een extra balletje deeg op te leggen.

Brioche Nanterre maak je door 8 bolletjes deeg samen te bakken in een gewone broodvorm. Brioche Vendéenne en Brioche tressée de Metz worden allebei gevlochten.

brioche à tête
Brioche: het is zacht, zoet en glanzend. Versgebakken brioche is zo sjiek als brood maar kan zijn. Perféct voor een zondagochtend ontbijt.
Of ga aan de slag met deze briochekrans.
naar recept
brioche choco - delicious
kleine brioche
De een houdt van zoet, de ander heeft liever iets hartigs voor ‘t ontbijt. Maar waar iedereen blij van wordt is versgebakken brioche mét roomboter en fruitige jam. 
naar recept
zoete broodjes

Tips voor het beste briochebrood

1. Gebruik zachte boter

Zorg dat de boter net op kamertemperatuur is. Voeg pas een nieuw klontje boter toe als het vorige helemaal is opgenomen.

2. Lang kneden

Kneed briochedeeg lang door. Het wordt zacht, glanzend, iets plakkerig deeg.

3. Koel rijzen

Laat het deeg een nacht rijzen in de koelkast, dat zorgt ervoor dat het deeg langzaam rijst en meer smaak ontwikkelt. De volgende dag is het deeg bovendien steviger en makkelijker te vormen.

4. Ga voor een mooie tête

Maak het gat in het midden van de brioche tot de bodem en duw daar het extra balletje deeg in voor een tête (hoofd) op je brioche.

5. Gebruik patentbloem

Gebruik patentbloem voor zacht kruim. Wil je een stevigere brioche die nog meer rijst, neem dan bloem voor brood met een hoger eiwitgehalte. Deze brioche zal wel wat minder zacht van structuur worden.

6. Zorg dat je brood goed gaar is

Brioche is gaar als het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. De kerntemperatuur is dan rond de 90°C.

Waar komt het woord brioche vandaan?

Het woord brioche komt waarschijnlijk van brier, het oude Normandische woord voor kneden. Dit boterige brood werd waarschijnlijk voor het eerst in Normandië gebakken en vanaf 1650 populair in heel Frankrijk.

Brioche valt onder viennoiserie: gebak van gistdeeg verrijkt met eieren, boter en suiker net als croissants, pains de raisin en pain au chocolat.

Recepten met brioche

chocolade-briochetaart met whisky en pruimen
Met een laagje gesmolten chocolade met whisky en pruimen geef je deze briochetaart een totale make-over en een volwassen kick. Pas tevoorschijn halen als de kinderen al onder zeil zijn.
Vast voor je volgende baksessie: chocolade cheesecake met karamel of pecan pie met chocolade en karamel.
naar recept
chocolade-briochetaart
briochekrans met rozemarijn en vacherin mont d’or
Niks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney.
Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.
naar recept
brood bakken - briochekrans met vacherin mont dor
crumble-brioche met appels en bessen
Warme fruitcompote van appels en bessen in zachte boterbrioche en bovenop crunchy crumble: wat wens je nog meer als dessert?
naar recept
crumble-brioche-delicious
brioche met warme aardbeien en honingricotta
Deze toast van Silvia Colloca is verrukkelijk. Zoals Silvia colloca zegt: ‘Wie voor zoet zwicht, maakt deze warme aardbeien met honingricotta op briochetoast’ Kun je geen genoeg krijgen van aardbeien? Maak je eigen aardbeienjam!
naar recept

Recept en tekst: Dosia Brewer. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Désirée van Dijk