knollen of rapen? dit maakt het verschil!

knollen of rapen? dit maakt het verschil!

Is het een knol of een raap? De namen van een aantal Hollandse knollen en rapen zorgen
nogal eens voor verwarring. Wat is wat?

Koolraap

Wintergroente met geelgroene schil en zachtgeel vruchtvlees. De fikse knol– een verdikte wortel –groeit half onder de grond en kan wel een paargraden vorst hebben. Het blad van koolraap – bladmoes of snijkool – kun je ook eten. Koolraap smaakt mild en een tikje zoet. Je kunt koolraap meebakken in roerbakgerechten, de hele knol poffen in de oven of koken. De textuur van het vruchtvees lijkt dan op iets tussen pastinaak en aardappel in. Vervang in stamppot de helft van de aardappel door koolraap, snijd en frituur ze als friet of pureer met bouillon tot soep. Rauw eten kan ook, lekker crunchy en fris.

Koolrabi


De koolrabi is een buitenbeentje in dit rijtje. Geen verdikte wortel maar een stengelknol (verdikking van de stengel). Koolrabi groeit dan ook boven de grond en heeft een glad groen of paars velletje. Koolrabi is een zomer- en najaarsgroente. Het fris-knapperige witte vruchtvlees kun je rauw eten in salades en smaakt dan fris en een beetje aards. Gekookt heeft-ie een wat gronderige smaak, meer als bloemkool of asperge-broccoli. Geef er romige kaassaus bij of maak er crèmesoep van met een kneepje citroen.

Meiraap


Deze knol heeft een mooie roze blos. De knol- of meiraap is net als koolraap een verdikte wortel maar is kleiner, heeft een glad velletje en groeit vrijwel helemaal ondergronds. De oogst valt van april tot diep in oktober. Meiraap smaakt fris en heeft iets weg van radijs. In ultra-dunne plakjes is rauwe meiraap lekker in een salade, maar geroosterd in de oven komt z’n smaak ook goed tot zijn recht. Het blad van meiraapjes ken je ook: raapsteeltjes!

Knolselderij


De knobbelige knolselderij is misschien wel de bekendste van alle knollen.
Het is de verdikte bovenkant van de wortel en groeit bijna helemaal bovengronds. Knolselderij is familie van bleekselderij en bladselderij. Knolselderij kun je goed bewaren en is het hele jaar te koop. Het
aromatische vruchtvlees kun je rauw eten – in een waldorfsalade! – maar ook gebakken of geroosterd of gestampt tot puree smaakt knolselderij lekker. En… oer-Hollandse erwtensoep kan niet zonder knolselderij

Op zoek naar inspiratie? Probeer deze heerlijke recepten met knollen en ontdek zelf hoe veelzijdig ze zijn!

Recepten met knollen

lente minestrone
Verse groenten zijn onlosmakelijk verbonden met een seizoen. Denk je aan het voorjaar dan horen daar knapperige jonge groenten bij als peultjes, worteltjes en koolrabi. En die passen samen weer geweldig in een lente minestrone waarin je alle frisse voorjaarssmaken laat samenkomen. 
naar recept
Lente minestronesoep-delicious
knolselderij-pastinaakpuree met roodbaars & dragonboter
Groente van de koude grond zijn in de winter favoriet! Kool als rode en witte kool, savooie- kool, boerenkool, cavolo nero, broccoli: we lusten het allemaal. Ook maken we ruimte voor winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen en bietjes.
Deze puree met roodbaars geef je een extra hartige smaak door met de sjalot en dragon nog 75 g chorizo- of pancettablokjes mee te bakken.
naar recept
knolselderij pastinaak roodbaars dragonboter
varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade
Lekker, stoer en super smakelijk, deze varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade.
naar recept
varkenskoteletten mosterd
meiraap met loof en pompoenpit-koriandertapenade
Het loof van meirapen is heerlijk. Je kunt het fijnsnijden en in stamppot doen of combineren met gekleurde radijs met loof. Of kort blancheren en serveren met een tapenade van hele takjes koriander, inclusief de worteltjes!
naar recept
meiraap - delicious
zoete knollenstamp met zalm gewikkeld in coppa
Grof gestampte knollenstamp: knolselderij, koolraap, goudrenetten en kruimige aardappels gestampt met een scheutje melk en appelsap. Daarbij zalmfilets gewikkeld in plakjes coppa. Easy en vol groente!
naar recept
knollenstamp-delicious

Lees ook: 11x snelle vega bladerdeegtaartjes (klaar in 30 minuten, de oven doet de rest)