knoflooksaus maken: 3 basisrecepten plus een delicious. twist

knoflooksaus maken: 3 basisrecepten plus een delicious. twist
Unsplash

Er zijn van die dingen in het leven waar je direct blij van wordt. Een verse portie knoflooksaus maken bijvoorbeeld. Romig, pittig, fris óf juist kruidig—knoflooksaus is dé alleskunner onder de sauzen.

Knoflooksaus maken is makkelijker dan je denkt én het smaakt stukken beter dan uit de supermarkt. Of je nu gaat voor romig, fris of juist intens knoflookachtig: met een eigen recept draai je zelf aan de knoppen.

Vraag jezelf ten eerste af: welke basis vind ik het lekkerste? Knoflooksaus maken met yoghurt geeft een frisser resultaat, terwijl een knoflooksaus met mayonaise voller is, en zich beter leent voor shoarma, aardappels uit de oven (of frituur) en gegrild vlees.

De basisrecepten om zelf knoflooksaus te maken

1. Mayonaisebasis
Voor een volle, romige saus meng je 4 eetlepels mayonaise – zo maak je dat zelf – met 1 à 2 geperste teentjes knoflook, een theelepel citroensap, peper en zout. Eventueel kun je wat water toevoegen voor een dunnere structuur.

2. Yoghurtbasis
Deze lichtere variant maak je met 4 eetlepels Griekse yoghurt, 1 geperst teentje knoflook, 1 theelepel olijfolie en een beetje citroensap. Perfect bij gegrilde groenten of kip.

Doe er komkommer door en voila:

tzatziki
Omarm deze frisse tzatziki saus net zoals de Grieken, en besmeer er je pitabroodjes mee, serveer naast gegrild vlees of dip er groenten in.
Deze Griekse recepten wil je maken of bestellen als je in Griekenland bent.
naar recept
tzatziki recept

3. Aioli – eigenlijk een mayonaise, maar dan op z’n Spaans (aioli betekent letterlijk knoflook en olie)
De klassieke Spaanse knoflooksaus maak je met 2 teentjes knoflook, 1 eidooier, 150 ml olijfolie, citroensap en zout. Goed kloppen of mixen tot het een dikke, gladde saus wordt. Al even heerlijk is de Arabische variant: toum, waar nog veel meer knoflook inzit, terwijl het ei juist achterwegen wordt gelaten.

Creatieve variaties

Met kruiden: Voeg verse peterselie, bieslook of basilicum toe voor kleur en frisheid.
Citroenzest: Een beetje geraspte citroenschil maakt je saus frisser, ideaal bij vis.
Ansjovis: Een fijngesneden ansjovisfilet geeft je saus een umami-boost.
Korianderzaad: Licht geroosterd en gekneusd geeft het een citrusachtige twist.
Pittig: Voeg chilivlokken of een beetje harissa toe voor extra pit.

Bewaren

Zelfgemaakte knoflooksaus blijft 3 tot 4 dagen goed in de koelkast, mits luchtdicht bewaard. Maar waarschijnlijk is hij al op voor je het doorhebt.

Alles over het broertje van knoflook: daslook