alles over kervel + de lekkerste recepten

De kleine, beeldschone blaadjes kervel zijn heerlijk: met de pit van peterselie, waar het familie van is, en een zweem van anijs. Fransen maken er verrukkelijke soep van, wat je er ook mee kunt maken? Lees snel verder.

Bekijk ook: friet van knolselderij met peterseliemayonaise

Eva Posthuma de Boer: ‘Eigenlijk zocht ik kervelwortel. Ik had erover gelezen maar kende het niet. De groenteman wel, maar hij had het niet. Een oude man naast me aan de toonbank boog naar me toe. ‘Verse kervel, dát is lekker’, fluisterde hij alsof hij een geheim met me deelde. ‘Dat maakt alles af, begrijpt u, geeft nét iets extra’s.’ De fluisteraar heeft gelijk, het smaakt fantastisch. Mijn moeder maakte er soep van, waardoor ik altijd dacht dat het een groente was.’

Kervel is geen groente

‘Maar kervel hoort tot de Franse fines herbes en is dus een kruid. Het is een groot deel van het jaar te koop, maar toch moet je er soms naar zoeken. Bij supermarkten vind je het gedroogd in potjes, maar dan mis je de geur en schoonheid van het lichtgroene blad.’

Zo smaakt kervel

‘Verse kervel koop je op de markt of bestel het bij de groenteman. Door het stofje estragol – dat ook in dragon zit – is de smaak een beetje anijsachtig. Bij verhitting gaat dat verloren, kort koken en rauw gebruiken is dus het devies.’

Opfriskruid

‘Het is echt een ‘opfriskruid’ dat het goed doet in alles waar boter of room in gaat. Kervel door mayonaise, door sauzen, bij kip of vis, salades, omelet of roerei: werkt allemaal als een tierelier.’

Tips & Tricks

• Doe kervel door puree van aardappel, knolselderij, pastinaak, wortelpeterselie of bloemkool. Koken, pureren, klontje zoute boter, royaal peper, handvol gehakte blaadjes erop en klaar!

• Leg wat takjes verse kervel een paar uur in een beetje azijn en fleur daarmee je vinaigrette of mayonaise op.

Bewaar kervel koel in een plastic zakje of gerold in vochtig keukenpapier. Invriezen kan, maar eenmaal ontdooid verdampt de smaak snel, dus rap verwerken.

• Wil je kind niet slapen en zijn de anijsblokjes op?
Trek een paar takjes kervel in melk; de takjes geven bij verhitting wat smaak af. Als je toch bezig bent: maak wat meer kervelmelk en bak daar cake of koekjes mee.

• Van de groenteman leerde ik nog dat kervelwortel bij de zogenaamde roomse kervel hoort, een meerjarige, iets steviger plant dan het eenjarige kruid dat we ‘echte’ kervel noemen. En dat ik tot de herfst geduld moet hebben tot die knolletjes er weer zijn.

7 recepten met kervel

paprikasoep met spek-kervelhangop
Voor een kom hete soep zijn we altijd te porren. Neem nou deze paprikasoep met spek-kervelhangop, wát een smaken. Tip: neem er even de tijd voor en smoor de paprika’s langzaam op heel laag vuur tot ze boterzacht zijn. Zo krijg je een intense, zoete en volle smaak en lichte saus.
Liever een vegetarische soep? Laat de spek achterwege, of maak dit recept!
naar recept
paprikasoep - delicious
pompoensoep met kervel + zwarte walnoot op siroop
Pompoensoep is een echte allemansvriend. Iedereen is er dol op. Deze versie garneer je met kervel en zwarte walnoten op siroop.
naar recept
pompoensoep met kervel
kervelbroodjes
Met deze homemade kervelbroodjes maak je een feestje van je lunch. Het enige dat ze nog nodig hebben is wat kruidenboter, die je natuurlijk ook zélf maakt. Heerlijk.
naar recept
kervelbroodjes - deliciousmagazine
kervel-cheesecakejes à la minute
Dit is een dessert met een echt WOW-effect. Fris en ook klein beetje kruidig. Probeer ook eens deze cheesecake met citroen
naar recept
cheesecakejes
omelet met ricotta, kastanjes, cantharellen en kervel
Gourmetten met kerst? Dan hebben wij nog wel dat ideetjes voor je. Deze omelet bevat allemaal aardige aardse smaken en is goed voor te bereiden!
naar recept
gourmet omelet ricotta | delicious
bourride met zalm, garnalen en kervel
Naast bouillabaisse kent de Franse keuken nog meer heerlijke vissoepen. Zoals deze bourride: delicate vissoep gebonden met citroen-aïoli voor fluwelige romigheid.
naar recept
bourride
bresaolarolletjes met gerookte-knoflookcrème en pistache
Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.
En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
naar recept
bressaolarolletjes met gerookte-knoflookcreme en pistache - delicious

Lees ook: recepten met vis in blik: dit kun je er allemaal mee

kervelbroodjes - deliciousmagazine
kervelbroodjes - deliciousmagazine