Het is het vroege najaar, of de late zomer. Het zonlicht valt schuin in de kamer en verlicht de planken met jampotten. Hoewel je gek bent op de plakkerige, zoete smaak van zelfgemaakte jam, het liefst op een warme geroosterde boterham, verlang je nu naar iets anders. Dit kun je ook met al die (open) potten jam!
Hoe je zelf de lekkerste jam maakt? Nou zó!
Taarten afstrijken met abrikozenjam
Abricoteren noem je dat met een chic banketbakkerswoord. Abrikozenjam bestrijk je over een taart of kleine gebakjes om ze te laten glazen en uitdroging tegen te gaan. Maar je kan de jam ook heel goed gebruiken om de taart te vullen.
Dressing
Jam is niet veel meer dan fruit en suiker, en daarmee een heerlijke basis voor een saladedressing. Roer een lepeltje frambozenjam los met wat balsamicoazijn, olijfolie en zout en besprenkel over een salade met asperges en mozzarella. Wildere smaken? Ga voor een combinatie van abrikozen- of vijgenjam, ras el hanout, citroen en een lekkere hazelnootolie!
Vulling voor koekjes en macarons
Zin in een snelle traktatie? Vul koekjes met jam, smeer een laag jam tussen de verschillende lagen van een cake of roer wat jam door het beslag van je macaron.
Trifle & eton mess
Ga voor een Britse klassieker en maak een trifle of eton mess. Voor een trifle heb je lange vingers nodig of een lekkere cake die je – als je van boozy desserts houdt – drenkt in een scheut sherry. Daar gaan laagjes romige custard en geslagen room bij. Dan nog wat fruit, of… jam! Voor een eton mess vervang je de cake door knapperige meringue en laat je de custard eventueel achterwegen.
Bbq-glaze en marinades
Het onverwachtse ingrediënt in je volgende marinade? Jam! Het zoete plakkerige fruit verandert tijdens verhitting in een heerlijke karamellaag. Bestrijk er spareribs mee, kipspiesjes of lamskebab. Probeer bijvoorbeeld een combinatie van vijgenjam, appelciderazijn, mosterd, Worcestershire saus, chipotle in adobo, uitjes en knoflook.
Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.
Serveer bij kaasgerechten
Een opfrisser, want deze combinatie ken je natuurlijk allang: kaas en fruit! Dat werkt als een tierelier. Serveer een lekkere pruimen-, bramen-, of zelfs een ananas-muntjam bij je volgende kaasplank.
Shake in een cocktail
In plaats van suiker kun je een lepeltje jam mee-shaken in een cocktail. Aardbei, perzik, en rabarberjam past goed bij cocktails met een whiskey-basis, vodka heeft een voorkeur voor bessen of frambozenjam en gincocktails zijn een goede match met abrikozenjam of marmelades. Probeer eens een lepeltje citrusmarmelade in een Tom Collins!
Let op: je kan een suikersiroop niet 1:1 vervangen door jam, omdat het suikergehalte per fruit en dus jam anders is. En shake, don’t stir, want door de dikke textuur van jam krijg je een brokkelige textuur als je de cocktail niet shaket.
Swirl in cakebeslag
Voeg een klodder jam toe aan je cake- of browniebeslag, aan maisbrood of ricottapannenkoekjes. En wat denk je van kwarktaart? In plaats van gepureerd fruit kun je een kwarktaart op smaak brengen met jam. Experimenteer eens met twee verschillende soorten jam en maak mooie krullen in het beslag.
Russische thee
Thee is heilig in Rusland, naast vodka en kvass is het de populairste drank van het land. Waar we in Nederland graag kiezen voor een groene thee met een smaakje, drinken de Russen hun thee zwart en zoet. Naast een suikerklontje – dat tussen de tanden wordt geplaatst, waarna de thee erdoorheen wordt genipt – is jam een andere traditionele methode om thee te zoeten. Nogmaals, de thee kan worden gedronken via een lepel met de jam, of het kan rechtstreeks in het kopje worden losgeroerd.