Hollandse Nieuwe: de start van het haringseizoen

Hollandse Nieuwe: de start van het haringseizoen. In Scheveningen wordt het eerste vaatje geveild. 

Hollandse Nieuwe is een seizoensproduct en mag vanaf half mei tot juli worden gevangen. De haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij voldoende vet is en op traditionele Nederlandse manier schoongemaakt (gekaakt), gerijpt en gefileerd is. Haring die later in het jaar wordt gevangen, wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring, of aan boord in zijn geheel ingevroren. Ingevroren haring kan maanden worden bewaard en heeft als bijkomend voordeel dat hij zelfs voller van smaak is doordat het rijpingsproces, hetzij traag, doorgaat.

De lichtgezouten en zachtromige smaak van de Hollandse Nieuwe zoals wij die nu kennen is heel anders dan de haring van ‘vroeger’. Vroeger werd vooral veel zout gebruikt om de haring te conserveren. De haring was zo enkele maanden houdbaar. Deze gezouten haring was niet direct eetbaar, het zout werd met melk of water van de vis geweekt. Hierdoor kon de haring weer flauw van smaak worden. Vermoedelijk is toen de gewoonte ontstaan om de haring te eten met wat pittige, rauwe uisnippers.

Minstens zo lekker als puur is de haring verwerkt, in een salade bijvoorbeeld. De boterzachte smaak van avocado en het frisse van de citroen combineren uitstekend met het romig visje. Geef sneetjes roggebrood bij dit voorgerecht.

tartaar van Hollandse Nieuwe met avocado en citroen-dragoncrème

voorgerecht (4 personen)

4 Hollandse Nieuwen
1 avocado
3 el citroensap
3 el crème fraîche
2 el verse dragon, fijngesneden

Verwijder het staartje van de Hollandse Nieuwen en snijd de filets in kleine blokjes. Halveer de avocado, schil de vrucht en verwijder de pit. Snijd het avocadovlees in kleine blokjes en schep meteen om met 1 eetlepel citroensap. Meng de rest van het citroensap met de crème fraîche en de dragon en schep met de Hollandse Nieuwe door de avocado. Breng op smaak met zout en peper en verdeel over 4 bordjes. Lekker met een glaasje citroenjenever.

TEKST DELICIOUS. REDACTIE

Hollandse Nieuwe - delicious