Elke chef weet dat je gekookte eieren het beste gepeld kunt bewaren in een pot met water, zo blijven ze makkelijk een week goed in de koelkast. Maar waarom zou je het bij water laten, als je gekookte eitjes net zo goed kunt marineren in sojasaus, bietensap of thee, daarom: 7x gemarineerde eieren.
Zijn het niet de beste cadeaus: de potten en flessen met smaakmakers in je koelkast. Van shiro miso tot een zelfgemaakte harissa of kruidenolie. Ze maken moeiteloos je avond lekkerder, want een simpele salade krijgt plotsklaps extra textuur en diepgang, een traybake met gehaktballetjes maak je pittiger, en een doordeweekse risotto wordt bijna restaurantwaardig. Dat is niet anders voor deze gemarineerde eieren: dé hack om je toekomstige zelf gelukkig te maken.
Maak een kom dampende ramen af met een ei, doordrenkt met de diepe smaken van een zoetzoute sojamarinade. Beleg je volgende broodje hüttenkase met twee halve kanariegele eieren ingelegd in een kurkuma-sjalottenmarinade, of probeer een thee-ei!
1. Sojasaus eieren (ajitama of ajitsuke tamago)
Het leukste aan gemarineerde eieren in sojasaus is dat je ze op duizend verschillende manieren kunt eten. Ze zijn perfect op zichzelf als snack, staand aan het keukenblad, of op een warm stuk toast, in ramen, bovenop een kom rijst, of als nieuwe basis voor je volgende eiersalade.
Hoe je je eieren kookt is essentieel. Zachte eieren met stevige eiwitten (jammy eggs) hebben de optimale textuur voor deze bereiding. Nu het makkelijke deel: een marinade maken van zoete sojasaus en mirin. De eenvoudigste recepten zijn precies dat: een mix van sojasaus en mirin (zoete Japanse wijn). Maar je kunt er ook wat chili aantoevoegen of je marinade verdunnen met een scheut sake en wat suiker.
Let op: je eieren gaan drijven, wat een ongelijke marinering onmogelijk maakt. Daar hebben we gelukkig iets op bedacht: stop je eieren en de marinade in een plastic zak en haal alle lucht eruit. Voila. Het kan nóg makkelijker. Doe je eieren in een bakje, giet de marinade eroverheen en bedek deze met keukenpapier, daardoor trekt de marinade in het papier, wat ervoor zorgt dat de eieren gelijk marineren.
Met marinades geldt overigens niet de regel ‘hoe langer, hoe beter’. Te lang marineren kan de textuur verpesten. Bij deze ajitama of ‘ajitsuke tamago’ gemarineerde eieren is het zout van de sojasaus de boosdoener. Zout trekt niet alleen vocht uit voedsel, het lost ook eiwitten op en verandert de textuur. Een paar uur is al genoeg voor een ei met een heerlijke zoet-zoute smaak aan de buitenkant.
2. Koreaanse eieren (mayak)
De Koreanen noemen hun versie mayak eieren, wat letterlijk ‘drugs-eieren’ betekent, snappen we, want ze zijn verslavend lekker. Waar de Japanners hun eieren simpel houden met maar twee ingrediënten, doen de Koreanen er letterlijk een schepje bovenop. En wel van het volgende: fijngehakte bosuitjes, knoflook, chili, sesamolie, sesamzaadjes en honing. De Japanse versie heeft dus een subtiele, verfijnde smaak die bedoeld is om de bouillon van de ramen te complementeren, terwijl Koreaanse mayak eieren je juist van je stoel moeten blazen terwijl je banchan eet.
3. Gele kurkuma-eieren
Vooral in Oost-Europese landen zoals Polen, Tsjechië, Hongarije en Rusland is het gebruikelijk om eieren te marineren in azijn. Een van onze lievelingsvarianten is het gele ei, wat je natuurlijk krijgt door wat kurkuma aan het zuur (appelciderazijn is heerlijk) toe te voegen. Extra lekker als je er wat sjalotjes bij doet, een takje tijm of rozemarijn en peperkorrels. Na het marineren kun je de eigelen romig kloppen met wat mayonaise, en er elegante gevulde eieren van maken. Vergeet de sjalotjes er niet overheen te strooien.
4. Roze eieren met bieten
Niet heel anders dan de gele eieren, maak je deze lichtzure eieren met bietensap. De looks liegen er niet om, roze eieren zijn al even heerlijk als prachtig. Voor de marinade combineer je bieten(sap) met azijn, suiker en specerijen zoals laurier, jeneverbes, kaneel, dillezaad, en peper. Ze hebben minstens een dag nodig, idealiter twee, voordat ze klaar zijn om te snacken. Voeg ze toe aan salades en bowls, leg dunne plakjes op je volgende sandwich, of avocado toast.
5. Soleier uit Duitsland
Wij hadden eigenlijk nog nooit gehoord van deze eieren, maar het schijnt dat ze niet alleen in Duitsland mateloos populair zijn, maar vaker als pub-food worden gegeten door heel Europa. Oorspronkelijk werden deze eieren ingelegd om de winter door te komen, maar de gemarineerde eieren vielen zo goed in de smaak dat ze nu het hele jaar op het menu staan. Dus heb je een overschot aan eieren, gooi ze in een azijnmarinade en je hebt goud in handen. Doe er laurierblaadjes, karwijzaad, peperkorrels en een paar tenen knoflook bij voor extra smaak.
6. Crispy chili-eieren
Julie Teeken laat ons zien dat je eieren ook prima kunt marineren in je favoriete chili-olie. Zo pak je het aan:
Julie: 'Ramen kan mij niet spicy genoeg zijn. Te pittig? Vervang de crispy chili-olie door bijvoorbeeld soja- of hoisinsaus. En mocht je iets meer tijd hebben, dan kun je de eieren ook een nacht marineren in (oolong)thee of sojasaus.'
naar recept7. Thee-eieren
Deze cha ye dan krijgen hun iconische marble-look door de schaal te kraken en ze vervolgens uren te sudderen in thee, sojasaus en specerijen zoals steranijs en kaneel. Het resultaat? Eieren met een prachtig gebarsten patroon én een diepe, complexe smaak. Straatverkopers in China, Taiwan en Singapore verkopen ze al eeuwen als snack, en nu zijn ze overal op social media te vinden! Het proces duurt wel even (minimaal 2 uur sudderen), maar kijk hoe prachtig het resultaat is:
Lees ook: eiwitrijke recepten voor extra energie

