Hoe heerlijk kale rijst ook is, met dit verslavende umami strooisel van krokant zeewier en sesam, wil je nooit meer anders. Voor furikake spring je vandaag nog op de fiets naar de toko, want je versiert er niet alleen je rijst mee, maar ook salades, ramen, en zelfs popcorn!
In Japan zijn ze gek op zeewier, als snack, rondom perfect klevende rijst, maar ook in de vorm van furikake: een hypnotiserend lekkere topping.
Het woord “furikake” betekent letterlijk “strooien” en dat is precies wat je ermee doet: strooien over rijst, maar ook over noedels, groenten, of zelfs op je lievelingssnacks!
Wat is het precies?
Furikake is een Japanse smaakmaker van stukjes gedroogd zeewier, sesamzaad, zout en een klein snufje suiker. Soms worden er meer ingrediënten aan toegevoegd als smakelijke kruiden, bonitovlokken (vis) en specerijen of paneermeel, zonnebloemolie en gistextract.
Er zijn dus heel veel verschillende soorten furikake. Een paar favorieten zijn yukari (met shiso), noritama (nori met ei, een beetje zoet), en ook leuk om te proberen: chirimen sansho (een soort Japanse szechuanpeper met babysardientjes).
Hoe gebruik je furikake?
Het is zo simpel: schep een portie warme, dampende witte rijst op en strooi er wat furikake overheen. De warme rijst helpt de aroma’s van de furikake vrij te laten, waardoor je elke hap proeft als een klein smaakbommetje. Maar, we zeggen het nog een keer: je kunt furikake ook over sushi, poke bowls, of zelfs over geroosterde zalm en frietjes strooien!
Maak het zelf
Zelf furikake maken is heel simpel. Rooster sesamzaadjes op laag vuur in een koekenpan tot ze goudbruin kleuren en een beetje nootachtig geuren. Haal de pan van het vuur, verkruimel gedroogd zeewier (nori) en voeg dit toe. Roer goed door. Breng het dan verder op smaak met een snufje zout en suiker en als je wil, kun je bonitovlokken of fijngemalen wasabipoeder toevoegen. Mix alles goed samen in een luchtdichte pot. Zo heb je altijd zelfgemaakte furikake bij de hand om je maaltijden een Japans tintje te geven.
Nog meer crunch?
Maak de ribbelchips-furikake van Katrina Meynink uit haar boek From salt to jam.
Ribbelchips-furikake
• voor ± 270 g
• bereiden ± 5 min.
50 g gemengd sesamzaad (zwart en wit)
1 vel nori
75-100 g ribbelchips met zout en peper, vergruisd
2 tl zeezoutvlokken
3 el krokante uitjes
1 el knoflookpoeder
2 el gochugaru (Koreaanse chilivlokken), naar smaak of normale chilivlokken
ook nodig: staafmixer met hakbakje
- Doe alle ingrediënten behalve de gochugaru in het hakbakje van de staafmixer en hak ze grof. Roer de gochugaru erdoor, doe in een goed afsluitbare pot en bewaar tot 3 maanden op kamertemperatuur.
6 recepten met furikake
Probeer ook deze kipgehaktspiesjes (tsukune) met yakitorisaus: stap voor stap recept