furikake: wat is het en hoe kun je het zelf maken + 6 recepten

furikake: wat is het en hoe kun je het zelf maken + 6 recepten
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING KATRINA MEYNINK

Hoe heerlijk kale rijst ook is, met dit verslavende umami strooisel van krokant zeewier en sesam, wil je nooit meer anders. Voor furikake spring je vandaag nog op de fiets naar de toko, want je versiert er niet alleen je rijst mee, maar ook salades, ramen, en zelfs popcorn!

In Japan zijn ze gek op zeewier, als snack, rondom perfect klevende rijst, maar ook in de vorm van furikake: een hypnotiserend lekkere topping.

Het woord “furikake” betekent letterlijk “strooien” en dat is precies wat je ermee doet: strooien over rijst, maar ook over noedels, groenten, of zelfs op je lievelingssnacks!

Wat is het precies?

Furikake is een Japanse smaakmaker van stukjes gedroogd zeewier, sesamzaad, zout en een klein snufje suiker. Soms worden er meer ingrediënten aan toegevoegd als smakelijke kruiden, bonitovlokken (vis) en specerijen of paneermeel, zonnebloemolie en gistextract.

Er zijn dus heel veel verschillende soorten furikake. Een paar favorieten zijn yukari (met shiso), noritama (nori met ei, een beetje zoet), en ook leuk om te proberen: chirimen sansho (een soort Japanse szechuanpeper met babysardientjes).

Hoe gebruik je furikake?

Het is zo simpel: schep een portie warme, dampende witte rijst op en strooi er wat furikake overheen. De warme rijst helpt de aroma’s van de furikake vrij te laten, waardoor je elke hap proeft als een klein smaakbommetje. Maar, we zeggen het nog een keer: je kunt furikake ook over sushi, poke bowls, of zelfs over geroosterde zalm en frietjes strooien!

Maak het zelf

Zelf furikake maken is heel simpel. Rooster sesamzaadjes op laag vuur in een koekenpan tot ze goudbruin kleuren en een beetje nootachtig geuren. Haal de pan van het vuur, verkruimel gedroogd zeewier (nori) en voeg dit toe. Roer goed door. Breng het dan verder op smaak met een snufje zout en suiker en als je wil, kun je bonitovlokken of fijngemalen wasabipoeder toevoegen. Mix alles goed samen in een luchtdichte pot. Zo heb je altijd zelfgemaakte furikake bij de hand om je maaltijden een Japans tintje te geven.

    Nog meer crunch?

    Maak de ribbelchips-furikake van Katrina Meynink uit haar boek From salt to jam.

    Ribbelchips-furikake

    voor ± 270 g
    bereiden ± 5 min.

    50 g gemengd sesamzaad (zwart en wit)
    1 vel nori
    75-100 g ribbelchips met zout en peper, vergruisd
    2 tl zeezoutvlokken
    3 el krokante uitjes
    1 el knoflookpoeder
    2 el gochugaru (Koreaanse chilivlokken), naar smaak of normale chilivlokken

    ook nodig: staafmixer met hakbakje

    1. Doe alle ingrediënten behalve de gochugaru in het hakbakje van de staafmixer en hak ze grof. Roer de gochugaru erdoor, doe in een goed afsluitbare pot en bewaar tot 3 maanden op kamertemperatuur.

    6 recepten met furikake

    hartige pap met eieren en spek
    Begin de dag goed en eet eens vaker een stevig ontbijt in de vorm van pap. Superlekker en supergezond! Havervlokken zijn in feite geplette graankorrels, dus hartige pap met eieren en spek is helemaal geen gek idee.
    naar recept
    pap met eieren en spek-delicious
    viskoekjes van zoete aardappel met japanse koolsla
    Viskoekjes zoals ze moeten zijn: met een krokant korstje en romig en zacht vanbinnen. Met een heerlijke én supersnelle gember-sojadressing.
    Liever een vega variant? Maak dan wortelkoekjes met yoghurt en harissa.
    naar recept
    yaki-onigiri met misozalm
    Onigiri zijn rijstsnacks om mee te nemen en uit het vuistje te eten. Ze worden traditioneel gevuld met zoute, pittige vullingen en vervolgens in zeewier gewikkeld. Wanneer ze gegrild, geglazuurd of gekookt worden, heten ze yaki-onigiri.
    Liever vega? Vervang de zalm door aubergine en bestrijk met de miso-marinade. Bak ze gaar in de oven.
    naar recept
    okonomiyaki-pannenkoek
    Kool past bij álle smaken uit de hele wereld, is oergezond en lekker in zoveel gerechten. Vergeet koolsla en maak een okonomiyaki-pannenkoek. De okonomiyaki-pannenkoek komt uit Japan en wordt echt gezien als een comfortfood. Dit komt doordat het super makkelijk te bereiden is en het is zo klaar.
    naar recept
    okonomiyaki-pannenkoek
    sashimi met gegrilde paprika & dashidressing
    Super – of moeten we zeggen supper – van de grill. Wil je nog een geweldig voorgerecht met superzomerse ingrediuenten, ga dan voor onze ultralekkere sashimi met gegrilde paprika & pepers.
    naar recept
    soba met makreel uit blik
    Pippa: ‘Ik weet nu hoe zeldzaam het is om even een moment voor jezelf te hebben als je jonge kinderen hebt. Om even in alle rust iets te eten. Een van mijn vroege herinneringen: mijn vader die in zijn ondergoed in de badkamer met een vork makreel at, rechtstreeks uit het blikje. Ik zat aan zijn voeten en na elke hap die hij mij gaf, nam hij er zelf ook een, samenzweerderig glimlachend. Een geheim ritueel.’
    naar recept

    Probeer ook deze kipgehaktspiesjes (tsukune) met yakitorisaus: stap voor stap recept