moet een bakje fruit de vuilnisbak in als er één aardbei is beschimmeld?

Wat doe jij als je een bakje frambozen, bramen of aardbeien hebt waar één of meerdere beschimmelde vruchten in zitten? Gooi je meteen het hele bakje weg? Of alleen de aangetaste exemplaren? En als je dan de overgebleven vruchtjes opeet, is dat dan gevaarlijk?

De hondsdagen worden ze genoemd in weerjargon: de periode tussen eind juli en eind augustus die bekend staat als de warmste periode van het jaar. En de periode waarin – voor je er erg in hebt – producten beschimmeld zijn. Vergeet je pannetje soep dus niet in de kelder te zetten en bewaar je fruit liever in de koelkast.

Beschimmelde aardbeien in de koelkast

Maar, wat kun je nu het beste doen wanneer je fruit aangetast is door schimmel? Kun je de rest van het bakje nog opeten, of gooi je dit liever weg? Professor Barbara de Coninck, van KU Leuven, gespecialiseerd in plantenziekten geeft in AD het antwoord. In geval van schimmel is het altijd goed om in te grijpen, want voor je het weet is het bakje binnen de kortste keren overwoekerd door de schimmel. Bij aardbeien gaat het dan in de meeste gevallen om grijsrot.

Omdat de sporen makkelijk verspreiden via de lucht, ook in de koelkast, doe je er goed aan om de beschimmelde exemplaren meteen weg te halen. De aardbeien, frambozen of bramen die in de buurt lagen inspecteer je even op schimmel.

De vruchten die uiteindelijk níet in de prullenbak verdwijnen was je grondig. Tenminste: áls je ze meteen opeet. Ben je van plan ze pas later op te eten, dan kun je beter even wachten met wassen. Een vochtige omgeving zorgt ervoor dat schimmels zich sneller kunnen ontwikkelen.

Is schimmel eten schadelijk?

Volgens De Coninck is het trouwens niet erg schadelijk om een beschimmelde aardbei binnen te krijgen. Het zal hooguit niet lekker smaken. Wel wordt het afgeraden voor kinderen, mensen met allergieën of een autoimmuunziekte.

Dit geldt overigens niet voor alle vruchten. Hoe zachter het fruit, hoe makkelijk de schimmel binnendringt. Ga je dus niet in bochten wringen om beschimmeld fruit alsnog eetbaar te maken. Heb je bijvoorbeeld grote bruine vlekken in je appel? Weggooien, want je kunt er goed ziek van worden. In AD legt de hoogleraar uit waarom er eigenlijk nooit schimmel zit op chocoladepasta.

Heb je véél aardbeien die snel op moeten? Hieronder vind je een paar van onze favoriete recepten:

aardbeien-macadamiacrostata
Bestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt.
SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
naar recept
aardbeien macadamia
aardbeien-galette met witte-chocoladefrangipane & crème fraîche
Knapperig laagje deeg, zachte frangipane, romige crème en frisse aardbeien-topping: dit is het ultieme zomertoetje.
Dol op aardbeien? Probeer ook deze recepten met het rode zomerfruit.
naar recept
aardbeien-galette
gemarineerde aardbeien met earl grey-crème fraîche & pistachebiscotti
Zongerijpt zijn aardbeien natuurlijk op hun allerbest. Kies dus Hollandse zomeraardbeien en laat die onrijpe exemplaren lekker links liggen. TIP: ga ook eens naar een pluktuin voor zo’n bakje perfect rijp zomerfruit.
Je proeft de zomer écht door biscotti te beleggen met crème fraîche en gemarineerde aardbeien. Pronto: een zoete bruschette!
naar recept
gemarineerde aardbeien earl grey

Beeld: Karina Cretu on Unsplash.

aardbeien koelkast