Als we eten met de seizoenen, kom je vanzelf tuinbonen tegen in de lente. Er gaat niets boven verse tuinbonen met een drupje olie, verse kruiden en wat zoutvlokken. Wat je er nog meer mee kunt, en hoe je ze bereidt: delicious. geeft tips!
Wanneer zijn tuinbonen in het seizoen?
De Nederlandse tuinbonenoogst komt in juni op gang en duurt ongeveer twee maanden. Een goede tuinboon is gaaf en vertoont geen spikkels.Hoe kleiner de bonen, hoe malser en smakelijker ze zijn. In mediterrane landen worden ze soms zelfs rauw als snackje gegeten. Of nog lekkerder: met schil en al geblakerd op de BBQ (afgekeken van het Amsterdamse restaurant VRR). Haal je de boontjes vervolgens uit de peul, dan snacken ze heerlijk weg, een soort Hollandse equivalent van de edamame.
Tuinbonen doppen
Druk om de bonen te doppen met twee duimen op de bolle kant van de peul en duw ze eruit. Bewaar gedopte boontjes in een vochtige doek, eenmaal gedopt verkleuren ze gauw. Van 1 kilo ongedopte tuinbonen blijft na het doppen ongeveer 300-400 gram over. Ongedopte bonen kunnen ongeveer één week in de koelkast worden bewaard.
Dubbeldoppen?
Bij het duppeldoppen verwijder je niet alleen de peul, maar ook het licht bittere vliesje om de boontjes. Het laatste kost aardig wat tijd, maar wat je verliest in tijd, krijg je terug in smaak. Dubbelgedopte tuinbonen zijn heerlijk zacht en echt zó veel lekkerder.
Hoe je dat doet? Kook de gedopte bonen 15-30 minuten. Voeg aan het kookwater een scheut melk toe, dan blijven de bonen mooi blank. Giet af en laat iets afkoelen. Nu kun je met je nagel een klein scheurtje in het vliesje maken en het velletje dat om de boon zit verwijderen. Kook ze nog eens 3-5 minuten.
Onze 13 lekkerste gerechten met tuinbonen
Ook heel lekker: ravioli van tuinbonen en buffelmozzarella