Alles over tuinbonen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok

Als we eten met de seizoenen, kom je vanzelf tuinbonen tegen in de lente. Er gaat niets boven verse tuinbonen met een drupje olie, verse kruiden en wat zoutvlokken. Wat je er nog meer mee kunt, en hoe je ze bereidt: delicious. geeft tips!

Wanneer zijn tuinbonen in het seizoen?

De Nederlandse tuinbonenoogst komt in juni op gang en duurt ongeveer twee maanden. Een goede tuinboon is gaaf en vertoont geen spikkels.Hoe kleiner de bonen, hoe malser en smakelijker ze zijn. In mediterrane landen worden ze soms zelfs rauw als snackje gegeten. Of nog lekkerder: met schil en al geblakerd op de BBQ (afgekeken van het Amsterdamse restaurant VRR). Haal je de boontjes vervolgens uit de peul, dan snacken ze heerlijk weg, een soort Hollandse equivalent van de edamame

Tuinbonen doppen

Druk om de bonen te doppen met twee duimen op de bolle kant van de peul en duw ze eruit. Bewaar gedopte boontjes in een vochtige doek, eenmaal gedopt verkleuren ze gauw.  Van 1 kilo ongedopte tuinbonen blijft na het doppen ongeveer 300-400 gram over. Ongedopte bonen kunnen ongeveer één week in de koelkast worden bewaard.

Dubbeldoppen?

Bij het duppeldoppen verwijder je niet alleen de peul, maar ook het licht bittere vliesje om de boontjes. Het laatste kost aardig wat tijd, maar wat je verliest in tijd, krijg je terug in smaak. Dubbelgedopte tuinbonen zijn heerlijk zacht en echt zó veel lekkerder.

Hoe je dat doet? Kook de gedopte bonen 15-30 minuten. Voeg aan het kookwater een scheut melk toe, dan blijven de bonen mooi blank. Giet af en laat iets afkoelen. Nu kun je met je nagel een klein scheurtje in het vliesje maken en het velletje dat om de boon zit verwijderen. Kook ze nog eens 3-5 minuten.

Onze top 7 lekkerste gerechten met tuinbonen

fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
tagliatelle al ragù bianco e fave
Fris en toch romig, deze zomerse pasta met kalfsgehakt, tuinbonen en bleekselderij. Janneke Philippi ziet de Zuid-Europese keuken als ideale inspiratiebron. Haar gerechten zijn extra lekker met zondoorstoofde groenten en verse kruiden, en subliem in hun eenvoud.
naar recept
Tagliatelle-al-ragù-bianco-e-fav
farro met chorizo, artisjok, tuinbonen en manchego
Farro is lekker chewy en heeft een notige smaak, heerlijk in combinatie met het bittere van tuinbonen. Mogen tuinbonen van jou wel wat minder bitter? Dubbeldop ze dan.

Ook heel lekker: ravioli van tuinbonen en buffelmozzarella
naar recept
Tuinbonen met chorizo - delicious
tuinbonen met tuinkruiden en sinaasappel
Boterzachte hele tuinbonen met een rijke, spicy smaak van sinaasappel en chilipeper. Op de markt of bij mediterrane winkels kun je makkelijk even door de krat met tuinbonen gaan om de allerkleinste, jonge zachte bonen uit te zoeken. Zonder stugge draden zijn ze zo zacht dat je ze makkelijk in zijn geheel, met peul en al, kunt eten.
naar recept
risotto met tuinbonen, krab en munt
Risotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
naar recept
risotto met tuinbonen - delicious
tuinbonensoep met pistache, groene kruiden en ricotta
In het voorjaar gaat alles weer bloeien. Groen is dan weer overal te zien. Ook op je bord! Merijn Tol: ’In het voorjaar heb ik zin in veel frisse groene smaken. Zoals soep die barst van de kruiden en verse tuinbonen en pistache voor wat romigheid.’
naar recept
tuinbonensoep
Pizza met tuinbonen & courgette
Is het een flatbread, of juist een pizza? Who cares, it’s vegan! Maar om de vraag toch te beantwoorden: een beetje van beiden. Of beter gezegd: het beste van beiden. Voor dit gerecht mag je de mouwen opstropen, want er gaat gekneed worden! Bovenop het verse, knapperige deeg komen frisse groenten, en met een lekkere zwiep za’atar geef je ‘m extra karakter.
naar recept