braai of barbecue: dit moet je weten

Iedere braai is een barbecue, maar niet iedere barbecue is een braai. Hoe zit dat precies? En wat maakt deze barbecuestijl nou zo speciaal? Wat bereid je op of tijdens een braai en wie nodig je uit? We vertellen je alles wat je moet weten over Zuid-Afrikaanse braai!

De oorsprong van braai

Hoewel de traditie Zuid-Afrikaans is, liggen de wortels van het woord ‘braai’ veel dichter bij huis. Niet per se vanuit een gezellige invalshoek, want het woord braai werd meegebracht door Nederlandse kolonialisten toen zij zich dit gebied toe-eigenden. Het Nederlandse woord braden was de voorloper van het Zuid-Afrikaanse braai of braaing. Ondanks de semantische oorsprong is braai een begrip dat taal, cultuur en ras overstijgt. Het is dé traditie die door iedereen wordt omarmd. 

Zuid Afrikaanse braai

Braai of barbecue?

Het grote verschil tussen barbecue en braai zit hem in het soort barbecue dat gebruikt wordt. Onze Nederlandse barbecue-traditie vindt namelijk voor een groot deel op elektrische- en gasbarbecues plaats, maar een onvervalste braai mag echt alleen boven open vuur. Ga je naar een braai? Dan weet je dus zeker dat er een mooi schouwspel van likkende vlammen te zien zal zijn en dat alle gerechten ook echt die fijne smaak van open vuur zullen hebben. Dat vuurtje blijft overigens doorgaans lekker aan, ook ver nadat alle gerechten geserveerd zijn. 

Wat ons direct op het volgende punt brengt: deze vorm van samenkomen mag lekker lang duren. Niet even flop-flop wat spiesjes op de grill, maar echt de tijd nemen om het vuur, je gasten en de sfeer lekker om temperatuur te laten komen. Je neemt de tijd voor het eten en voor elkaar en hoe langer dit duurt, hoe beter!

Wanneer braai je?

Een braai vindt in een Zuid-Afrikaans huishouden met grote regelmaat plaats, het liefst wekelijks. Ze wachten niet op zomer, mooi weer of speciale gelegenheden: braai kan altijd. Zelfs in het winderige Kaapstad, waar braai een behoorlijke uitdaging kan zijn. Níét braaien is simpelweg geen optie. Daarom beperkt men zich ook niet tot het avondeten: van ontbijt tot brunch en lunch tot dessert, echt voor ieder gerecht mag de braai aan. Er is zelfs een speciale braai-dag in het leven geroepen: op 24 september is het South African Heritage Day. ‘A braai day is a nice day‘ en op deze dag al helemaal. 

bbq open vuur

De belangrijkste regel 

Hoewel het een supersociale gelegenheid betreft, geldt er tijdens een braai een belangrijke regel: er is maar één braaimaster. Meestal is die rol weggelegd voor de gastvrouw of -heer. “Jy krap nie aan ‘n ander man se vuur nie”, dus houd je handen vooral thuis. Iedere braaier heeft zijn eigen technieken, tools en recepten, dus hang lekker de gast uit en laat de host zijn ding doen. Je handen uit de mouwen steken bij het voorbereiden en naderhand opruimen? Dat is dan weer wel een heel goed idee. 

Zelf een Zuid-Afrikaanse braai organiseren? 

Weet dan dat zo’n barbecue het hele jaar door kan, dus ook in de herfst en winter, zolang je de gerechten maar boven open vuur bereidt. Haal kwalitatief hoogwaardig (Afrikaans hard)hout in huis of zoek een mooie soort houtskool om boven te grillen, roken of stoven. Duik de Zuid-Afrikaanse receptuur in, zodat je echt dat braaigevoel te pakken krijgt. Hoewel een braai van origine vooral gebaseerd is op vlees en andere dierlijke ingrediënten, kun je ook prima een vegetarische of veganistische braai organiseren. Nou gaan ons braai!

bbq groenten

Braai recepten

Traditionele gerechten die op tafel komen tijdens een braai zijn onder andere: boerewors, lamskoteletten, skilpadjies, pap (een maïspap), potjiekos, sosaties, braaibroodjes, roosterkoek en wildsvleis zoals impala, kudu, springbok en knobbelzwijn. 

Zuid-Afrikaanse braai producten kopen

Zowel online als in fysieke winkels zijn een hoop Zuid-Afrikaanse producten te vinden voor een goede braai. 

Zuid Afrikaanse braai

Beelden: Josh Millgate, Anton Darius, dreem.fire, grondpsore.

braai zuid Afrikaans