Geen brood zonder granen… maar welke moet je nu hebben? Hieronder vind je een lijstje van zeven verschillende soorten granen om mee te bakken en hun unieke eigenschappen.
De beste granen voor het bakken van brood
Spelt
Spelt is de nieuwe tarwe – een oude tarwesoort die weer helemaal terug is. Hoewel vermeende gezondheidsvoordelen ten opzichte van tarwe nog niet zijn bewezen, heeft spelt een ander soort gluten dan tarwe en is makkelijker te verteren.
Kamut
Kamut ofwel khorasan tarwe is ook zo’n oergraan, een oude tarwesoort met langere korrel. Rijker aan eiwitten, aminozuren, vitaminen en mineralen. Sommige mensen die slecht tegen tarwe kunnen, kunnen wel kamut eten.
Haver
Van haver alleen kun je geen brood maken, wel in combinatie met spelt of tarwe.
Teff
Deze graan heeft wel gluten, maar niet de ‘schadelijke’, waar sommige mensen niet tegen kunnen. Teff bevat langzaam verteerbare koolhydraten waardoor je lekker lang volzit van teffbrood.
Rogge
Roggemeel is door de geringere hoeveelheid gluten wat lastiger om brood van te bakken, maar het kan wel en levert heerlijk brood op. Voor het maken van een zuurdesemstarter is roggebloem- of meel bij uitstek de graan waarmee je wil werken. Rogge is namelijk rijk aan nuttige micro-organismen die je nodig hebt voor een gezonde starter vol bacteriën en gisten. Wil je een luchtigere starter, gebruik dan roggebloem in plaats van meel.
Emmer
Emmer is ook een oergraan met een lager glutengehalte. Met een langere rijstijd en zuurdesem bak je er heerlijk brood van.
Boekweit
Boekweit is een pseudograan zonder gluten. Brood bak je dus nooit van alleen boekweit, maar altijd van een combinatie.
De beste kwaliteit granen koop je bij een zelfmalende molen. Zoals Molen de Zandhaas in Santpoort.