bloemkool in het zuur

bloemkool in het zuur

Bloemkool is als een leeg schildersdoek waarop je de meest heerlijke creaties kunt maken. Maak er een gratin met kaas mee, een delicate puree of combineer het met specerijen in dit zoetzuurrecept.

bloemkoolzoetzuur

bijgerecht | ± 465 ml

Dit friszure, aromatische bloemkoolzoetzuur is een heerlijke smaakmaker op een sandwich. Begin een dag vantevoren met dit recept.

250 ml witte azijn
140 g (fijne) kristalsuiker
1 tl zeezoutvlokken
1 tl komijnzaadjes*
1 tl gemalen kurkuma (kunjit)
1 teen knoflook, geperst
1 laurierblaadje
500 g bloemkool, in kleine roosjes
plakken ham, voor erbij
k
napperig brood, voor erbij

Doe de azijn, suiker, zout, komijn, kurkuma, knoflook en laurierblad in een grote pan op middelhoog vuur. Verhit, al roerende, 3-4 minuten of tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook, zet het vuur dan laag. Laat alles 5 minuten zachtjes koken of tot het mengsel iets is ingedikt.

Voeg de bloemkool toe, breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes meekoken of tot het beetgaar is. Doe het zoetzuur in gesteriliseerde potten en zet weg om af te koelen. Sluit de potten af en laat ze een nacht staan. Serveer met de ham en brood.

* Komijnzaadjes zijn verkrijgbaar bij de supermarkt, toko of natuurwinkel.

Voorbereiden: ± 10 min. (+ afkoelen en 1 nacht laten staan) / bereiden ± 15 min.

RECEPTEN KATRINE WOODMAN FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING MARIE-HELENE CLAUZON