waarom we minder avocado moeten eten (+ smakelijke vervangers)

Het is één van de weinige ingrediënten waar zowel vegans als vleesliefhebbers verzot op zijn: avocado. Rijk van smaak, smeuïg van structuur en barstensvol vitaminen, mineralen en fijne vetten. Toch schuilt er achter deze romige vruchten een harde waarheid: avocado’s zijn alles behalve duurzaam

Om avocado’s zo prachtig groen en precies rijp op je bord te krijgen, is een schrikbarende hoeveelheid water nodig. De impact op ons milieu is daarmee enorm. Iedere avocado staat gelijk aan zo’n 320 liter water en met die kennis verliest hij direct zijn groene imago. 

Avocado vervangen 

De avocado volledig vaarwel zeggen? Dat is best een uitdaging, zeker omdat hij het toppunt van smaak en veelzijdigheid is. Van broodbeleg tot smoothie, van guacamole tot mousse: avocado kan altijd wel ergens op, door of bij. 

Toch doen we er goed aan om ons gebruik snel in te dammen. Avocado één op één vervangen met een ander ingrediënt is door zijn unieke kwaliteiten wat lastig. Gelukkig zijn er genoeg substituten voor bereidingen waar de avocado een bijrol speelt. De suggesties hebben we voor je op een rijtje gezet! 

Als beleg

Want wat moet een culi nou zonder avotoast? Wat blijft er van onze favoriete Instagramhype over als we zonder avocado’s door het leven moeten? Allemaal terechte vragen waar we een heel praktisch antwoord op hebben. 

Vergeet de vorige hype, het is tijd om aan te haken bij #noavocado. Dat is geen kale toast, maar een fijn recept waarmee je de avocado vrij snel vergeet. Het wiel hoef je niet opnieuw uit te vinden: dat heeft Tom Hunt al voor je gedaan. Hier vind je zijn recept voor een avocadoloze toast.  

Avocadovervangers in smoothies 

Avocado’s geven smoothies een heerlijk rijke smaak en zorgen voor fijne vulling. Maar in zo’n blend van fruit, groenten en eventueel granen, kun je prima zonder. Gebruik in plaats van avocado:

 • Een (niet al te rijpe) banaan
 • Flax-egg: lijnzaad aangemaakt met water 
 • Chia-egg: chiazaad aangemaakt met water 
 • Amandelboter, cashewboter, pompoenpitpasta, tahin of pindakaas. Ga voor ongeroosterde noten, deze zijn het meest neutraal van smaak
 • Silken tofu 
 • (Plantaardige) yoghurt 
 • Geroosterde pompoen
 • Gekookte kastanjes of kastanjepuree 

Als dip 

Uitgerekend de dip die menigeen direct weer vrolijk maakt, guacamole, bestaat voor het grootste gedeelte uit avocado. Maar als we onze planeet en toekomstige generaties een kans willen geven, is een switch noodzakelijk. Vervang je signature guac dus eens voor: 

 • Geprakte tuinbonen 
 • Geprakte edamame 
 • Tuinerwten + plantaardige roomkaas + limoensap + knoflook + peper + zout 
 • Hummus 
 • Baba ganoush
 • Melitzanosalata
 • Vegan ricotta of roomkaas 

Voor een extra feestelijk resultaat meng je meerdere soorten bonen en erwten met wat pesto en je favoriete groene kruiden.

Zin om verder te experimenteren met vervangers?

Deze recepten met avocado lenen zich daar goed voor!

geblakerde zalm met avocadopuree & little gem
Zodra de zon zich vaker laat zien, ga je vanzelf lichter koken. Wij gaan los met lichte, verse gerechten boordevol smaak en met groenten van het seizoen. Zoals een heerlijk recept met zalm. Wat dacht je van deze geblakerde zalm met avocadopuree? Een feestje! 
naar recept
geblakerdezalm-deliciousmagazine
taco’s met witte-koolsla, bonen & tomatensalsa
Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
naar recept
taco’s met wittekoolsla bonen en tomatensalsa
gevuld ei met avocadocrème en garnalen
Een gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!
naar recept
mosselen

P.S. Nee, al deze vervangers zullen nooit precies hetzelfde zijn als avocado’s. Maar ze laten dan weer geen nasmaak van ontbossing, verlies van biodiversiteit en watertekorten achter. En dat is ook wat waard!