Er is niks zo aanstootgevend als ongare aubergine, taaier dan een schoenzool, en volgezogen met vet. Daar krijg je direct rillingen van, toch? Daarom een lesje aubergine grillen. Dit moet je weten!
Aubergine grillen tot in perfectie, dat begint met het kiezen van de juiste aubergine. Voor ons doeleinde kan weinig tippen aan een grote, vlezige paarse aubergine. Eigenlijk de standaard uit de (super)markt.
Over het algemeen hebben deze aubergines een zeer milde smaak, maar af en toe kun je wat bitterheid proeven – een kwaliteit die wordt versterkt naarmate de aubergine ouder en groter wordt. Om deze reden kun je het beste kiezen voor kleinere, jongere aubergines. Als het gaat om het maken van involtini, is lengte belangrijk en wil je een middelgrote of grote aubergine.
Plakjes aubergine grillen
Aubergine? Check! Nu door naar het snijwerk. Want een van de belangrijkste elementen is het correct snijden van de aubergine. Te dun, en het zal uit elkaar vallen op de grill, te dik, en het zal niet buigbaar genoeg zijn om er bijvoorbeeld een involtini van te rollen.
‘Plakken van een halve centimeter’ is een goede richtlijn. Ben je geen bevlogen messenmeester(es), gebruik dan zeker de mandoline. Die maakt snel en foutloos werk van de taak.
De hamvraag
Grillen maar!
Aubergine grillen gaat op hoog vuur. Veel hitte zorgt ervoor dat de aubergine snel gaart, waardoor je een prachtig gebruinde buitenkant krijgt. Voordat je het op de grill gooit, mag je aubergine flink invetten met olie om te voorkomen dat de plakken aan de grill kleven. Bovendien garen ze beter en gelijkmatiger.
Omdat de plakjes aubergine de olie snel absorberen, kun je de olie het beste bij de hand houden. Zo kun je ze nog een drup geven tijdens het grillen voor het geval ze uitdrogen tijdens het bakken.
Nog een tip: wil je aubergines extra smaak geven, marineer ze dan ná het grillen.
Recepten met gegrilde aubergine
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
Maak ook eens: 11x pasta ovenschotel