asperges koken: de lekkerste recepten + tips en tricks

Zodra ze zich in de lente weer laten zien gaan we lekker los met witte asperges. Maar hoe lang moet dat ook alweer, asperges koken? En wat zijn de allerlekkerste smaakcombinaties? Wij verzamelden onze beste tips én vertellen je hoe je ze klaarmaakt als een pro.

Wanneer ze goed bereid zijn weet je het meteen: ze zijn draadloos, hebben de juiste textuur (dus niet papperig of waterig) en knallen van het asperge-aroma. Het is vrij eenvoudig om goede asperges op tafel te zetten, zeker wanneer je weet waar je op moet letten. Dit is de informatie die je nodig hebt!

Ook leuk om te lezen: 8x dit wil je weten over asperges.

Asperges koken: hoe lang moet het en hoe doe je dat?

Asperges koken kan op verschillende manieren, maar een van de bekendste methodes is koken en laten rusten. Een gangbare tijd, afhankelijk van de dikte, is 10-15 minuten koken met een snufje zout en suiker. Vervolgens laat je ze nog 10 minuten met de deksel op de pan rusten met het vuur uit. Zo krijg je perfecte beetgare witte asperges. Wil je ze iets zachter? Dan kook je de asperges nog 5 of 10 minuten extra.

Lekker veel smaak krijgen de asperges als je de aspergeschillen en kontjes mee kookt. Deze geven extra smaak af tijdens het koken, wat resulteert in een stevige aspergebouillon die je kunt bewaren. Nog meer smaak toevoegen? Kook dan een paar takjes peterselie of selderij mee en eventueel een blokje spek of klontje roomboter.

Naast koken kun je ze ook grillen in de pan grillen, roosteren in de oven of op de barbecue of zelfs sous-vide garen. Afhankelijk van het gerecht en de smaak die je wil bereiken kies je een van deze bereidingswijzen.

Next level asperges koken

De juiste textuur bereik je met de kooktijd. Hoe langer de asperges koken, hoe zachter ze worden. Dat klinkt logisch, maar daarnaast is ook de asperge zelf niet overal even hard. De koppen zijn zachter dan de stelen. Daarom zijn er speciale, smalle, hoge aspergepannen waarin je de asperges rechtop zet met hun kopjes boven water. Zo ‘houden ze het hoofd koel’ en gaart de hele asperge gelijkmatig.

Slim, zo’n speciale aspergepan, maar niet perfect. Want zodra het water in de aspergepan kookt, gaat ook het water in de asperge zelf langzaam koken. Dit kokende water verandert in waterdamp en wil de asperge verlaten. Samen met deze waterdamp ontsnapt ook veel aroma dat in de plantcellen zit opgesloten en dat is zonde!

Om maximaal aroma in de asperge te houden, kun je asperges beter niet koken, maar garen onder het kookpunt van water: op circa 85°C. Dat is net voldoende hitte om de celwanden te verzachten. 

Sous-vide garen of in de oven

Wil je onvergetelijke asperges op tafel zetten? Dan ga je dus voor de bereiding op 85°C. Er zijn twee manieren om thuis asperges op 85°C te garen: 

  • Sous-vide: stel de sous-vide-koker in zodat het kookwater precies op 85°C blijft. Je kunt de asperges los in het water leggen, maar beter is het om ze te vacumeren in een vacuümzak. Hiervoor bestaan handige vacumeerapparaten. Zo kunnen helemaal geen aroma’s ontsnappen aan het kookwater en krijg je keer op keer perfecte asperges.
  • In de oven: kun je ze bijna perfect bereiden. Bestrijk de asperges met een beetje olie en gaar ze in 25 min. op ± 110°C in de oven. De temperatuur van de oven moet iets hoger zijn dan de temperatuur waarop je ze feitelijk wilt garen, omdat er warmte verloren gaat in de oven.

Meer weten over sous-vide? Lees dan ook sous-vide koken, hét dossier.

Wanneer zijn witte asperges verkrijgbaar?

Ze zijn over het algemeen tussen maart en juni verkrijgbaar. Heb je het witte goud in huis gehaald? Ga dan gelijk aan de slag. Verse asperges smaken namelijk het allerlekkerst!

Kies in de winkel of bij de boer asperges uit waarvan het kontje nog niet helemaal uitgedroogd is: zo weet je dat ze nog vers zijn. Of ga voor de klassieke truc: wrijf twee asperges tegen elkaar en luister of je ze hoort piepen. Als ze dat doen zitten ze nog vol vocht, dus zijn ze vers!

Asperges schillen en bewaren

Wikkel asperges die je niet direct eet in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast. Zo drogen ze niet uit. Vlak voor het koken schil je ze royaal, want een taaie sliert is niet fijn als je een romig-zachte asperge verwacht. Haal ook genoeg van de onderkant af: hoe ouder de asperge, hoe houtachtiger het uiteinde.

Asperges schillen kan ook met een machine, die zijn steeds slimmer in gebruik geworden. Daardoor kun je nu ook volop geschilde, vacuümverpakte exemplaren kopen. Prima als je haast hebt en geen schillen nodig hebt om soep van te trekken! Loop ze wel altijd even na en snijd achtergebleven stukjes schil weg.

10x asperges voor Pasen: onze favoriete recepten met het witte goud.

Witte asperges combineren

We hoeven je vast niet uit te leggen dat deze witte voorjaarsgroente niet veel nodig heeft om in een heerlijke maaltijd te veranderen. Toch zijn er een paar combinaties die we gerust wit-gouden oldies kunnen noemen omdat ze geliefd zijn bij velen.

Denk bijvoorbeeld aan gekookte witte asperges met ham, ei en krieltjes: Dit is waarschijnlijk het bekendste Nederlandse gerecht met witte asperges. Ook witte aspergesoep (iemand een cup-a-soupje?) met gerookte zalm is populair. Ook combineren we ze in de Nederlandse keuken graag met boter, hollandaisesaus of witte wijnsaus.

Wil je extra opties in je repertoire om nóg meer uit het aspergeseizoen te halen? Ga dan voor bijvoorbeeld:

  • witte asperges met olijfolie en parmezaanse kaas (Italiaans)
  • witte asperges met aïoli (Spaans) 
  • of experimenteer met smaakmakers zoals citrus: citroen, sinaasappel of grapefruit. Voeg bijvoorbeeld een beetje citroensap toe aan de hollandaisesaus voor extra smaak
  • kruiden: combineer met verse kruiden zoals peterselie, dragon, tijm of bieslook. Deze kunnen de smaken van de asperges mooi aanvullen
  • noten: geroosterde amandelen, hazelnoten of pecannoten kunnen ook een mooie toevoeging zijn aan een gerecht met witte asperges

Of ga voor een van deze recepten:

Toch liever groene asperges? Maak dan dit: traybake met krieltjes, asperges, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing.

asperges in zoutkorst citroen-risotto roodbaars copy
RECEPTEN, STYLING, FOODSTYLING: LES FILLES ROUGES | FOTOGRAFIE: WOUT HENDRICKX.