8x dit wil je weten over asperges

Helaas zijn ze maar heel kort verkrijgbaar, maar als ze er zijn dan koken we er ook heel veel mee: Hollandse witte asperges! We gebruiken het witte goud graag in soep, pastagerechten en nog zo veel meer. En als het seizoen voorbij is kunnen we net zo heerlijk genieten van de groene variant in bijvoorbeeld salades.

Redacteuren Maxime & Marion gingen op bezoek bij aspergeteler Raymond Niesten. Hij heeft een bijzondere biologische aspergeboerderij in Maastricht. Zin om je aspergekennis bij te spijkeren? Bekijk de video én kom erachter of asperges met roze kopjes van goede of juist van slechte kwaliteit zijn. 

1. Groene asperges groeien in zandgrond onder de zon van Spanje, Marokko, Chili en Argentinië. Ze zijn het hele jaar door te koop. Witte asperges – vanaf half april te koop – groeien onder de grond. Omdat ze geen zonlicht krijgen, maken ze geen bladgroen aan. Maar ook in Nederland worden volop asperges geteeld. Bijvoorbeeld in Maastricht bij De Poshoof.

2. Topcombi’s: asperges met eieren, dragon, noten – geroosterde amandelen! – citroen, munt, gerookte rauwe ham.

3 .Zet asperges als ’n boeketje in pot in een laagje water, schuif een plastic zakje over de punten en zet ze in de koelkast. Zo blijven ze langer stevig.

4. De uiteinden van groene asperges kun je afbreken. Als je een groene asperge buigt, breekt hij op het goede punt door. Je hoeft ze niet te schillen. De witte variant schil je tot aan de kopjes en je snijdt het houtige onderste eindje eraf.

5. Maak van de uiteinden aspergebouillon en gebruik die als basis voor aspergesoep of pastasaus.

6. Snel klaar! Blancheer groene asperges 2-3 min. of stoom ze 4-5 min. Of leg ze naast elkaar in de magnetron en verwarm ze afgedekt ± 2 min. op vol vermogen tot ze gaar zijn. Roosteren of grillen kan in 15 min. Het formaat – dik of dun – is niet belangrijk.

7. Mooie aspergelinten maken? Trek met een dunschiller linten van rauwe of kort gekookte groene asperges voor in je salade, pasta of quiche.

8. Asperges keren onder de grill is heel easy als je ze met vijf tegelijk aan twee satéprikkers rijgt. Zo keer je ze makkelijk als een soort matje en vallen ze niet tussen het rooster.

BEELD ISTOCK