asperges: piepend lentegoud

Eind deze maand steken ze hun kopje weer boven: asperges van NL-bodem. Niet alleen het midden en noorden van Limburg herbergen deze witte schatten van moeder natuur. Sinds enkele jaren is het beeld van de met plastic afgedekte aspergevelden ook niet meer weg te denken uit Maastricht. Aspergeboer Raymond zorgde na decennia met zijn witte asperges weer voor de primeur van zijn stad aan de Maas.

Raymond Niesten is alweer de 5e generatie van het familiebedrijf Niesten, een van oorsprong gemengd bedrijf. Suikerbieten, brouwgerst voor Limburgse bieren, tarwe, uien en aardbeien worden er van oudsher verbouwd. Tien jaar geleden begon de vorige generatie met de teelt van groene asperges. En mét succes! Op Lanakerveld beslaan de aspergevelden inmiddels zo’n 4 hectare. Bij Raymond draait alles om de kwaliteit van zijn asperges. Zodra de zon opkomt, is hij op het veld te vinden. Hij slaat de zwarte folie weg en speurt naar brekende grond. Hij graaft, steekt en maakt het gat weer dicht. Behendig en snel gaat hij met het steekmes te werk. Menig steekkistje wordt gevuld. Op het moment dat velen aan hun werkdag beginnen zit zijn eerste steekronde er voor die dag op. Later die dag volgt een tweede en bij goed weer zelfs een derde steekronde. ‘Want, asperges hebben ook zo hun nukken en kunnen bij goed weer een verbazende groeispurt maken. Alle dagen vragen de asperges aandacht en worden ze in de gaten gehouden. Passie én gevoel heb je voor dit werk nodig, witte vingers.’

Verse asperges? Wrijf 2 asperges langs elkaar, hoe meer ze piepen, hoe verser ze zijn. Van dagverse asperges hoef je ook amper een plakje van de onderzijde te snijden. Asperges bewaren? Hoe verser, hoe lekkerder. Wil je asperges toch bewaren, draai ze dan in een vochtige theedoek en leg ze in de groentelade in de koelkast.

aspergemousse met Hollandse garnalen

voorgerecht (4 personen)

Kook 100 g geschilde witte asperges gaar. Pureer de warme asperges met 100 ml kookvocht en 100 ml slagroom . Los er al roerende 3 geweekte en goed uitgeknepen blaadjes gelatine in op en schenk de moussebasis in 4 mooie kleine (likeur)glaasjes. Zet de glaasjes minimaal 2 uur in de koelkast om op te stiijven. Laat de glaasjes op kamertemperatuur komen en garneer ze met een lepeltje Hollandse garnalen en plukje verse dragon. Geef de aspergemousse als amuse of voorgerecht.

TEKST DELICIOUS. REDACTIE

asperge seizoen - delicious