aardpeer: aards paradijs

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

aardpeerDe aardpeer is favoriet op de redactie, met name geroosterd zetten we de oerknolletjes graag op tafel. Aardperen – of topinamboer / Jeruzalem artisjok genoemd – zijn te koop bij natuurwinkels, op de markt en bij steeds meer groentezaken.

Het grillige knolletje bewaar je op een koele donkere plek, buiten de koelkast. Ze laten zich het beste schoonboenen onder stromend koud water. Wij schillen ze vandaag, voor een zijdezachte aardpeerpuree. Deze romige puree van aardpeer is niet alleen een feestelijke variant op traditionele aardappelpuree, de zachtzoete smaak valt ook bij kinderen erg in de smaak.

Romige aardpeerpuree

bijgerecht | 4 personen

800 g aardperen, geschild
2-3 el crème fraîche, op kamertemperatuur

Kook de aardperen in weinig water met zout in 8-10 minuten gaar. Giet de knolletjes af. Pureer ze in de keukenmachine of met de staafmixer. Meng er de crème fraîche door en breng op smaak met zout en (witte) peper. Houd de puree eventueel warm op laag vuur.

Tip Aardpeerpuree kun je prima de ochtend van tevoren maken, laat de room dan nog even achterwege. Verwarm de puree in een pan met dikke bodem, en voeg tot slot pas de room met zout en peper naar smaak toe.