Vaker vlees vervangen? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quorn

Minder vlees eten: het is een wens die bijna iedereen tegenwoordig wel heeft. Minder vlees is namelijk beter voor het milieu, voor de dieren en voor onszelf. Maar hoe voer je die verandering op een toegankelijke manier door, zodat het ook voor onszelf leuk en lekker blijft? Wij geven je tips.

Minder vlees: goed voor jezelf en voor de planeet

Het wordt steeds duidelijker dat minder vlees eten niet alleen goed is voor de dieren, maar ook voor onszelf en het milieu. Vlees is verantwoordelijk voor maar liefst 40 procent van de broeikasgassen die vrijkomen bij productie van eten* en voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig. Veel Nederlanders weten dit inmiddels wel, wat ook blijkt uit de recente Vegamonitor: 34% van de huishoudens wil dit jaar echt minderen met vlees.

Op de delicious. redactie zijn we ons daar ook bewust van en proberen we allemaal een steentje bij te dragen. Ieder op zijn eigen manier. Waar de een dat doet door een week of maand lang helemaal geen vlees te eten, bewaart de ander vlees voor etentjes in of van een restaurant. Sommigen stellen een taks voor het aantal vleesmomenten per week in. Maar we zijn het over één ding eens: samen kunnen we een groot verschil maken.

Tip: las een vleesvrije dag in

Nog leuker wordt het door elke keer weer iets nieuws uit de keuken te toveren dat zo lekker is, dat je het vlees niet eens mist.

Vlees helemaal afzweren kan, maar hoeft natuurlijk niet. Om de impact te maken die we willen, helpt elke verandering al een beetje. Wij vinden de Vleesvrijevrijdag die Quorn introduceert daarom een goed initiatief. Hierbij vervang je bewust elke vrijdag je vlees. Je eet dus gewoon wat je gewend bent en wat je lekker vindt, alleen kies je voor een vleesvrij alternatief. Zo’n kleine verandering maakt namelijk al een groot verschil.

Quorn is anders dan alle andere vleesvrije producten. Zo is het in tegenstelling tot alternatieven gemaakt van mycoproteïne: een natuurlijke schimmel boordevol eiwitten en vezels. Dit maakt het hartstikke duurzaam, omdat ze relatief weinig landbouwgrond en water nodig hebben voor de groei ervan. Sterker nog: voor de productie is 90 procent minder land- en watergebruik nodig in vergelijking met rundvlees. Goed voor jezelf dus, maar zeker ook voor de planeet.

© Quorn

Koken met Quorn

Wie vaker een blik heeft geworpen op het vleesvrije schap in de supermarkt heeft de producten van Quorn ongetwijfeld weleens gezien. Koken met Quorn is ook echt easy. Gebruik het door het vlees in je favoriete gerechten te vervangen. Sterker nog: ik, delicious. redacteur Liselotte, gebruik Quorn vegetarisch fijngehakt regelmatig. En geloof mij als ik zeg dat bijna niemand het verschil proeft.

Ons favoriete product is Quorn vegetarisch fijngehakt, maar ook de Quorn stukjes zijn lekker om mee te koken en een perfect alternatief voor kipstukjes. Je kunt ze namelijk perfect gebruiken als vervanger voor kip, gehakt of andere vleessoorten. Denk bijvoorbeeld aan zachte taco’s met gekruid fijngehakt, koriandersalsa en chipotlesaus. Of wat dacht je van Korean fried rice* met Quorn stukjes? Ook fijn: ze hebben nu ook Quorn fishfree sticks (uit de diepvries). Inderdaad, vissticks – maar dan zonder vis!

WIN

Kortom: minder vlees eten is echt niet zo moeilijk. Wil je het jezelf nog makkelijker maken en Quorn proberen? Doe dan mee aan Vleesvrijevrijdag en maak kans op een van de complete vleesvrije feestmaalpakketten voor jou en je vrienden (zodra dat weer kan) van Quorn.

© Quorn