Goudgeel gefrituurde rijstballetjes met smeltend zachte kaas, tjokvol smaak… Arancini (ofwel balletjes van rijst) is superstreetfood op z’n Siciliaans. Zelf arancini maken? Dit dossier is alles wat je nodig hebt!
Sinds de Amerikaanse hitserie White Lotus op HBO blijven we maar denken aan de Italiaanse rijstballetjes. De serie was dit jaar de grote winnaar bij de Emmy’s en gaat over een moordmysterie in een luxe resort op Sicilië. Opvallend genoeg eten de hoofdpersonen amper buiten de deur.
Onbegrijpelijk als je in Italië bent, maar het past bij de karakters. In de serie gaat twintiger Portia (Haley Lu Richardson) met Jack – een onstuimige Brit die bij zijn ‘oom’ verblijft – de stad in voor wat (gestolen) arancini.
Nieuwsgierig geworden naar de rijstballetjes? We vertellen je er alles over.
Beroemde rijstrestjes
Ze heten met een prachtwoord arancini, zijn ontstaan in de middeleeuwen als erfenis van de Arabieren die op Sicilië ingrediënten als rijst en saffraan introduceerden. In Palermo en Catania gebruiken ze saffraan om arancini te kleuren. Arancini zijn het zoveelste voorbeeld van het talent van de Italianen – oh pardon! Sicilianen – om met restjes de meest fantastische gerechten te creëren die nog beroemd worden ook.
Traditioneel wordt de risotto op een marmeren plaat gekoeld en in de klassieke recepten wordt vaak niet eens ei gebruikt om de arancini te paneren. Perfecte snacks als je een bestemming zoekt voor een restje risotto.
Koude risottorijst is het beste voor arancini
Zelf balletjes draaien of mooie kegeltjes maken – die zouden lijken op de vulkaan de Etna, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn – gaat het beste met koude risottorijst. Juist met risottorijst van 1-2 dagen, maak je de lekkerste arancini.
Arancini worden in twee stappen gemaakt, maar je moeite wordt dubbel en dwars beloond met deze krokante balletjes die zacht van binnen zijn. Het woord ‘arancini’ betekent mini-citrusfruit! Een logische naam als je de goudgele balletjes ziet. Eerst maak je risotto, vervolgens maak je van de risotto de rijstballetjes.
Risotto gemaakt? In dit artikel lees je hoe je arancini maakt!
Tips
- Gebakken arancini kun je goed invriezen: verpakt in plasticfolie blijven ze 3 maanden goed. Laat ze ontdooien en verwarm ze in de oven op 180°C.
- Een lekkere lunch: arancini met een salade van geschaafde jonge venkel, rucola, verse kruiden en vinaigrette van witte balsamico.
- Serveer arancini ook eens met zelfgemaakte tomatensaus in Zuid-Italiaanse stijl. Maak zelf pesto van kruiden of rucola en sprenkel deze over de arancini.
In de oven
Je kunt arancini ook bakken in de oven in plaats van frituren. Verhit de oven voor op 180°C. Zet de arancini op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bak ze in 20-25 min. Goudbruin en knapperig.
Lekker variatierecept: arancini met doperwten, ham en provolone
1 portie risotto, met 1 fijngesneden prei en 100 g pancetta
2 el verse basilicum, fijngesneden
4 el doperwten
50 g provolone*
Vervang in het basisrecept de ui door 1 fijngesneden prei en 100 g pancetta en bak ze enkele min. Ga verder volgens het basisrecept risotto. Roer daarna 2 el fijngesneden basilicum door de afgekoelde risotto, voor je hem in de koelkast zet. Kook de diepvriesdoperwten kort in kokend water. Snijd de provolone in blokjes van 1. cm. Vul elk rijstballetje met 1 tl doperwten en een stukje provolone. Frituur volgens het arancini basisrecept, zoals hierboven beschreven.
* Provolone is Zuid-Italiaanse koeienkaas, die vaak gepekeld wordt gegeten. De kaas rijpt 2 maanden (mild) tot 2 jaar (pittig). Te koop bij kaaswinkels.
Recepten: Michelle Southan. Styling: Clara Luboff. Bereiding: Sarah Mayoh. Productie: Merijn Tol
Bekijk ook: Italiaans koken voor een grote groep? 41x recepten